הדלקת נרות שבת כשמתארחים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 26/02/18 15:31 יא באדר התשעח

שאלה

שלום לכבודו,

יש לי מס' שאלות בענייני נרות שבת:

1. קראתי על כך שניתן להדליק נרות מוקדם יותר משעת פלג המנחה, אך בתנאי שמקבלים שבת בהדלקה - מי זה שמקבל, כל המשפחה או רק מי שהדליק?

2. מה קורה אם נוסעים להתארח במקום אחר וחוזרים אח"כ לישון בבית, כך שכן רוצים להדליק נרות מוקדם, אבל לא יכולים לקבל שבת כי אח"כ נוסעים?

3. אם ישנים בשבת אצל ההורים ולא ניתן להדליק נרות בחדר שבו ישנים, האם האישה צריכה להדליק ולברך בחדר האוכל יחד עם חמותה/אמה או לשמוע הברכה מפיהן, או בכלל שלא חייבת באף אחת מהאופציות האלו ומעיקר הדין יוצאת ידי חובה בברכת בעלת הבית אף אם לא הייתה נוכחת לידה?

4. אם בן נשוי עבר להתגורר עם אשתו בבית הוריו לתקופה ארוכה, האם זה אותו מקרה כמו בשאלה 3 או שאפילו בחדרם לא צריכים להדליק?

שבת שלום!

תשובה

בס"ד

שלום רב,

כל שאלותיך מתבססות על הנחת מוצא שגויה:

כאילו מדליקים נרות בחדר שבו ישנים. זו טעות!

הדלקת נרות שבת לא קשורה לשינה, אלא לבית כולו ויותר מכל - למקום הסעודה.

לפיכך התשובות לשאלותיך:

1. רק מי שמדליק נרות מוקדם מקבל שבת בהדלקה. על פי רוב זאת האישה שבבית. האחרים לא מקבלים שבת בהדלקת נרות.

2. אם נוסעים להתארח לסעודה במקום אחר - מדליקים את הנרות במקום הסעודה (דברים מוכרים בבתי מלון. מדליקים נרות בחדר האוכל ולא בחדרי השינה - גם כשמדובר בביתנים רחוקים).

3. כשישנים אצל ההורים, חייבת האישה להדליק נרות. היא מדליקה את הנרות לצד הנרות של בעלת הבית. מכינים עבורה עוד שני פמוטים.

4. כך גם כשמתגוררים באופן קבוע בחדר בבית ההורים ואוכלים אתם יחד סעודות שבת.

5. אם גרים אצל ההורים בדירה נפרדת ויש בה פינת אוכל - מדליקים נרות בדירה.

מצרף לך קישור להלכות הדלקת נרות - לעיון והרחבה

http://ph.yhb.org.il/01-04-02/

לעמוד הדלקת נרות וכניסת שבת