RV בשבת

חדשות כיפה צוות בית המדרש אשכולות בלוד 11/03/10 19:40 כה באדר התשע

שאלה

בפסח אשהה בארה"ב לחג אצל המשפחה ובגלל שכל המשפחה מגיעה חשבו הורי לשכור RV (קראוון נע) ללון בו בחג בחצר מפאת חוסר מקום בבית. המקום הקרוב ביותר בו ניתן ללון הוא במרחק של כ4 ק"מ מהבית.

במידה ומקצים את זה מראש לשימוש בשבת ומועד ולא גורמים לשום פעולה בעת השהיה שם, הכניסה והיציאה, האם יש עם זה בעיה בשבת?

אשמח למקור הלכתי.

תודה

תשובה

שלום לשואל!

לעניות דעתי, אפשר לכאורה להתיר כניסה ושינה בקרוואן בשבת.
פתיחת דלת וכניסה למכונית בשבת מותרת מצד הדין (כמובן במידה שפתיחת הדלת לא מפעיל אור ברכב, אזעקה או כל מערכת חשמלית אחרת), אולם מצד מראית עין ראוי להחמיר, שכן אנשים תופסים דבר זה כאסור (עיין בשש"כ כ' ע"ח).
נראה לי שבוואן כזה, שהוא מיועד לשינה וכניסה, הבעיה של מראית עין היא פחות משמעותית. אולי ראוי לחשוב על דרך יצירתית לדאוג שגם כלפי חוץ יהיה ברור שהואן מיועד רק לשינה ולא לנסיעה.
חשוב להדגיש שצריך להכין את הואן לשהות בשבת, כך שלא יהיה חשש להפעלה המערכות השונות שבו במתעסק או בשוגג.
עניין נוסף שצריך לשים לב אליו הוא העברה מרשות לרשות: לכאורה הואן הוא רשות היחיד, ולכן אם הוא נמצא בתוך חצר סגורה שהיא רשות היחיד, לא תהיה בעיה להכניס ולהוציא בין הרשויות. אולם אם החצר שבה נמצא הואן אינה רשות היחיד אלא כרמלית (אם אין ערוב והיא אינה מוקפת מחיצות), יש כמה אופנים שבהם יהיה מותר להעביר, ראה פירוט בסעיף 213 כאן:
http://www.daat.ac.il/daat/toshba/tsava/shigrat.htm#213a.

פסח כשר ושמח,
ובברכת "לשנה הבאה בירושלים הבנויה".
אליהו.
(המשיב אינו רב)