תרומת איברים

חדשות כיפה מכון שלזינגר 21/07/04 11:28 ג באב התשסד

שאלה

האם מצד ההלכה מותר לתרום איברים כי ממה שהבנתי כאשר תחיית המתים תתקיים האדם יקום כמו שמת ...או שזה עוד מעשייה על תחיית המתים?

תודה!

תשובה

שלום רב, שאלתך התקבלה במכון שלזינגר. להלן תשובתו של הרב ד"ר מרדכי הלפרין:

תרומת איברים אינה פוגעת כלל בתחיית המתים, ראה יחזקאל פרק ל"ז - חזון העצמות היבשות. וראה גיטין דף נ"ז, ב', את מה שנלמד מהפסוק: "אמר ה' מבשן אשיב אשיב ממצולות ים".
קיים איסור לקחת איברים מחולה שטרם נקבע מותו באופן מוסמך על פי ההלכה. כי אסור להרוג אפילו את מי שנוטה למות, וגם אם מדובר בהריגה לצורך הצלת אחר.
להסכים לתרום איברים לאחר המוות שיקבע באופן מוסמך - יש משום מצווה חשובה של הצלת נפשות.
מהו המוות שנקבע באופן מוסמך - יש על כך כמה דעות שפירוטן חורג ממסגרת זו. ראה בין היתר:
אסיא נ"ג נ"ד 5-16 (קביעת רגע המוות - סקירת עמדות / פרופ' אברהם שטינברג)
ספר אסיא ו' 27-40 (השתלת לב בישראל - החלטת מועצת הרבנות הראשית מקורות והערות להחלטה / ועדת ההשתלות; הרב מרדכי הלפרין; הסתדרות רפואית "הדסה"; פרופ' חיים סומר; פרופ' אברהם ס. אברהם)
נשמת אברהם כרך ב' יו"ד סימן של"ט ס"ק ב'
נשמת אברהם כרך ד' יו"ד סימן של"ט ס"ק א'
נשמת אברהם כרך ה' יו"ד סימן של"ט ס"ק א'

מרדכי הלפרין.