תפילת נשים

חדשות כיפה הרב שמואל זעפרני 02/10/02 23:41 כו בתשרי התשסג

שאלה

האם מותר בשמחת תורה לנשים לקרוא בתורה ולעשות הקפות במנין של נשים בלבד?

האם יש הלכה מפורשת בנושא או שמדובר ב"רוח ההלכה" ?

תשובה

שירה שלום,
ההלכה מתיחסת לעלית אשה לתורה בכל ימות השנה. "הכל עולים למנין שבעה אפילו אשה וקטן שיודע למי מברכין, אבל אמרו חכמים אשה לא תקרא בצבור מפני כבוד הצבור". (שו"ע או"ח רפב', ג).
לכאורה מצד ההלכה מותר לאשה לקרוא בספר תורה,אולם חכמים תיקנו שאין האשה קוראת.
לחכמים יש כח מיוחד שאף שההלכה מתירה,הם יכולים לאסור משיקולים כאלה או אחרים.
וב"כף החיים" (שם ס"ק כה)הביא בשם הרב המאיר,וז"ל:"יש מי שמפרש שלא נאמרו הדברים אלא בזמן שהיו קוראים אמצעיים בלא ברכה.ואשה יכולה לקרות באמצע.אבל עכשיו שכולן מברכין,אין אשה קוראה כלל,וכן הדין נותן,שהרי היאך תברך והיא פטורה".
ועוד התיחסות הלכתית בין אשה לס"ת.וכך כותב הרמ"א:
"יש שכתבו שאין לאשה נידה בימי ראייתה להיכנס לבית הכנסת או להתפלל אל להזכיר את ה'או ליגע בספר תורה. וי"א שמותרת בכל וכן עיקר. אבל המנהג במדינות אלה כסברא ראשונה" (שולחן ערוך, אורח חיים סימן פח')מרן הראש"ל הרב מרדכי אליהו שליט"א, בספרו "דרכי טהרה",: "ולכל הדעות מן הראוי שלא תסתכל בספר תורה כשמגביהים אותו…בזמן שהדמים מצויים בה" (דרכי טהרה עמ' נז').
בכל שכונה ,כפר או עיר יש לבדוק- אם קיימת בקשה של נשים לקרוא או לרקוד עם ס"ת-מה מסתתר מאחרי הבקשה.ולפיכך יש לפנות לרב המקומי.
בברכה וכל טוב,
שמואל זעפרני