תופעות טבע

חדשות כיפה צוות ישיבת ההסדר מעלות 02/12/10 14:11 כה בכסלו התשעא

שאלה

שלום הרב, אני בחור דתי בן 19. במהלך השבוע האחרון טייליתי בא"י במספר מקומות כדוג' מצדה ומכתש רמון. במהלך הטיול המדריכה הסבירה שתופעות גיאולוגית כדוג' מכתש רמון ועוד נוצרו במהלך מאות מיליוני שנים. רציתי לשאול כיצד זה מסתדר עם התורה, שהרי על פיה העולם קיים רק כמה אלפי שנים. אשמח למס' תשובות מעמיקות בנושא ליאור.

תשובה

שלום לך!

א. כל הכבוד על הכנות שלך ועל חיפוש האמת.

ב. הקדמה: לפי הדעה המקובלת היום במדע המודרני, העולם התחיל לפני כ-15 מיליארד שנה במעין פיצוץ אדיר ("המפץ הגדול") שזרק כמות עצומה של חומר לחלל. מחומר זה נוצרו במשך מיליארדי שנים הכוכבים (כגון השמש שלנו) וכוכבי הלכת (כגון כדור הארץ).
כדור הארץ נוצר לפני כ-5 מיליארד שנים (ומאז קרו אותם תהליכים שהזכרת בשאלתך), ולפני כ-4 מיליארד שנים הופיעו בו החיים הראשונים. המדענים מסבירים שהחיים התחילו בצרוף מקרים מדהים שבו כמה חומרים "מתים" (כגון מים, פחמן וכדו') התחברו והפכו ליצור חי קטן שהתרבה וממנו התפתחו כל היצורים החיים שאנחנו מכירים היום בכדור הארץ (תהליך זה נקרא "אבולוציה").

ג. שאלתך: איך כל המספרים האלה מסתדרים עם מה שכתוב בתורה שהעולם נברא בשבעה ימים, ואיך זה מסתדר עם המסורת שלנו שאנו סופרים 5771 שנים מאז אדם הראשון?!

ד. ביקשת כמה תשובות מעמיקות, אני אנסה לתת יותר מתשובה אחת אבל באופן אישי אני חושב שאחת התשובות היא הכי טובה. בכל מקרה אתה צריך לברר לעצמך מה נראה לך הכי אמיתי.

ה. תשובות:
1. חשוב לדעת שהמדע לא תמיד צודק. כל כמה שנים מתברר שמשהו מהתאוריה המדעית הקודמת לא היה מדוייק. לפעמים בעקבות גילויים חדשים או רעיונות חדשים מחליפים תאוריה שלמה [לדוגמא: תאוריית "המפץ הגדול" היא רק בת כ-90 שנה. עד אז רוב המדענים (אינשטיין בתוכם) חשבו שהיקום היה בערך כמו שהוא היום מאז ומתמיד]. מכיוון שאין היום שום תאוריה שהיא באמת ודאית לגמרי אז אנחנו יכולים בהחלט לומר שהמדע של היום טועה. (ריה"ל ב'ספר הכוזרי' במאמר ראשון פסקאות ס'-ס"ז, מתייחס לעניין זה של בראת העולם בהקשר של הכרעה שכלית בעניין שהוא לא ודאי לעומת הכרעה ע"פ מסורת)
2. הקב"ה ברא את העולם ככה שהוא נראה כאילו הוא נברא לפני מיליארדי שנים. ז"א הוא ברא את העולם עם שלדים של דינוזאורים קבורים באדמה...
3. חז"ל למדו שהקב"ה היה "בונה עולמות ומחריבן". הספירה שאנו סופרים היא מאז אדם הראשון. היו תהליכים שעברו על כדור הארץ אך לא ב'עולם' הזה (צריך לשים לב שלפי זה 'עולם' מבטא תקופה מסויימת ולא דוקא מקום מסויים)
4. אי אפשר להקשות בכלל בין התורה למדע מכיוון שהתורה עוסקת בעניינים רוחניים-מוסריים ואילו המדע עוסק בתיאור פיזי- חיצוני של הדברים.
5. העולם נברא כמו שהמדענים מתארים (כמובן, ייתכן מאוד שהם טועים, אך כרגע ההוכחות שלהם נראות די משכנעות). והספירה שלנו היא רק מאז אדם הראשון ולא מאז היווצרות העולם.
קושי: הרי כתוב שאדם הראשון נברא ביום השישי?! תשובה: כל יום מימי הבריאה מבטא תקופה היסטורית מסויימת (קצת קשה להגיד שהיום הראשון היה 24 שעות - הרי המאורות נבראו רק ביום הרביעי! לכן נראה שיום=תקופה)
קושי נוסף: אם כך -אז מוצא האדם מהקוף?! תשובה: כן! אלא שהיה מעבר מאוד משמעותי מהקוף אל האדם וזה יצירת הנשמה ("ויפח באפיו נשמת חיים"). לקוף אין נשמה ולאדם יש נשמה, גופו של האדם התפתח במשך מליוני שנים מבעלי חיים פרימיטיביים יותר.
עוד קושי: אם הכל התפתח באופן טבעי אז איפה ה' בכל הסיפור? תשובה: הקב"ה מכוון את הטבע בצורה נסתרת. גם הניצחון של המכבים על היוונים היה נס וגם הנצחונות של עמ"י במלחמת השחרור, מלחמת ששת הימים וכדו' היו נס. (שמת לב שאפילו את קריעת ים סוף הקב"ה עשה באופן של רוח שנושבת כל הלילה וקורעת את הים? גם את קריעת ים סוף מדענים יכולים להסביר, זה לא גורם לקב"ה להיות פחות אמיתי...)
על התאמת התורה והמדע בסיפור הבריאה כדאי לקרוא את הספר "בראשית ברא" של פרופ' נתן אביעזר.

ו. אני חושב שהתשובה החמישית היא הכי טובה (אע"פ שייתכן שהעקרונות בתשובות האחרות הם אמיתיים). דיברתי עם אחי והוא חושב שהתשובה השניה היא הכי טובה...
תחשוב ותבחר בדרך המתאימה לך (ואולי תמצא לך דרך אחרת...), בכל מקרה אל תוותר על האמת.

הצלחה רבה!
אביתר.