שומר חינם?

חדשות כיפה הרב דוד פנדל 22/01/04 03:47 כח בטבת התשסד

שאלה

כבוד הרב שלום!

אתמול הוזמנתי לחתונה של חברה שעובדת איתי ביחד. המעביד שלי שגם הוזמן לחתונה , נתן לי למסור בשמו מתנה לחתונה - מעטפה עם כסף בתוכה.

בדרך לחתונה כנראה נפלה לי מהכיס המעטפה , ולא מצאתי אותה.

רציתי לשאול האם אני נחשבת כשומר חינם , ולא חייבת להחזיר את סכום הכסף שהיה במעטפה (חבל שזה לא היה צ'ק ) או שזה היה באחריותי ואני חייבת להחזיר?

אשמח לתשובה בהקדם , שכן הדבר מציק לי מאוד.

תודה רבה.

תשובה

אדם שמקבל על עצמו שליחות הרי דינו כשומר חינם (שו"ע חו"מ סי' רצא סעיף ה'.) ופטור מאבידה. אולם עלייך להיות בטוחה שלא פשעת בשמירה דהיינו שאכן הנחת את הכסף במקום משומר ורק אז הוא אבד. אם הנחת את הכסף במקום מסוים ואת אינך זוכרת היכן, זו גם-כן פשיעה (שם סעיף ז')
בכל מקרה עלייך ליידע את הבעלים שהכסף אבד, זוהי חלק מהמחיובות של השומר.

תשובת הרב בראלי-דיין בבית דין צדק בשדרות