ריבית

חדשות כיפה הרב דוד צוקרמן 16/03/09 18:02 כ באדר התשסט

שאלה

לרב שלום וברכה

אם אני לקחתי כרטסיה מחבר ושני ניקובים זה חמש ומשהו שח ואני נותן שש ואני מוחל לו על השאר זה ריבית או לא

תשובה

אם לקחת את הכרטיסיה מראש כהלוואה - זו ריבית גם אם אתה מוחל לאחר מעשה ואסור לך לתת ואסור לחבר לקבל.
הדרך לפתור בעיות מעין אלו - לבקש מראש את הכרטיסיה במתנה (או מספר ניקובים במתנה) ולאחר מכן לתת כסף במתנה, ואז גם אם הסכום אינו אותו סכום - אין בעיה של ריבית.
מקרה דומה הוא כאשר לוקחים בהלוואה מספר תפוחי אדמה וכדומה, ולאחר מכן מחזירים אותו מספר והמחיר בינתיים השתנה (למחיר גבוה יותר או למחיר נמוך יותר) או אפילו אם המחיר לא השתנה, המשקל בדרך כלל אינו אותו משקל ומחיר הירק הזה נקבע על פי משקל, יוצא שהערך הכספי שנלקח אינו שווה לערך הכספי שהוחזר וקיימת בעיה של ריבית.
גם במקרה זה הפתרון הוא לבקש את אותו ירק במתנה ולאחר מכן לתת בחזרה מתנה. באופן זה אין בעיה של ריבית.