קריאת שמע שעל המיטה.

חדשות כיפה צוות ישיבת אלון מורה 15/12/05 01:43 יד בכסלו התשסו

שאלה

כשאני מגיעה למיטתי מאוחר בלילה -גמורה מעייפות

ואומרת את קריאת שמע שעל המיטה הארוך קשה לי להתרכז!

רציתי לשול את כבוד הרב, מה כדאי לעשות?(להוריד קטעים,וכו'...)

תודה רבה,

בברכה,

לאה

תשובה

שלום!
ראשית, כל הכבוד שגם בשעות של עייפות את משתדלת ומתעניינת כיצד לקיים מצוות בהידור.
השו"ע בסימן רלט' באו"ח, פסק שיש לומר פרשה ראשונה של 'שמע', ברכת המפיל ועוד תוספות המופיעות בסידורים (בסידור 'רינת ישראל' מופיעות התוספות שהובאו בשו"ע. ישנם סידורים בהם הובאו עוד תוספות שלא הוזכרו בשו"ע).
המשנ"ב שם, כתב שטעם אמירת התוספות הוא "להגן שלא יבוא עליו, חס ושלום, דבר רע", ומי שהוא אנוס או חולה יכול לומר פרשה ראשונה וברכת המפיל.
לכן, נראה שכאשר את גמורה מעייפות ואמירת כל התוספות תהיה בלא כוונה, ובעקבות כך גם אמירת פרשה ראשונה וברכת המפיל יהיו בלא כונה, אפשר להקל ולומר רק פרשה ראשונה של שמע וברכת המפיל.
את התוספות המופיעות בסידור, אך לא מופיעות בשו"ע אפשר לכתחילה לא לומר (את יכולה להסתכל בסידור 'רינת ישראל' שם הובאו רק התוספות שהוזכרו בשו"ע).

מרדכי