קורבנות היום

חדשות כיפה צוות ישיבת ההסדר מעלות 07/12/10 11:58 ל בכסלו התשעא

שאלה

עוד לפני שנבנה בית המקדש השני כבר בנו מזבחות והקריבו קורבנות. למה היום לא מקריבים קורבנות? כי לפי הנ"ל הקורבנות לא תלויות בבית המקדש. ועוד שאלה- למה לא בונים את בית המקדש? למה מחכים? הרי את כל הכלים והבגדים כבר יש?!

תשובה

שלום רב!

שאלותיך מעידות על רצון בריא לבניית המקדש ולחידוש עבודת ה' בצורה שלמה יותר.
שאלתך הראשונה: למה לא מקריבים היום קרבנות?
מאז שהוקם בית המקדש הראשון נאסרו הבמות (ז"א שאסור להקריב קרבן מחוץ לבית המקדש).
בספר עזרא (פרק ג') מסופר שהקריבו קרבנות לפני שנבנה בית המקדש, לפי זה ניתן להקריב קרבנות גם כשבית המקדש אינו בנוי.
אז למה אנחנו לא מקריבים קרבנות היום?
הרב קוק מתייחס לשאלה זו בספרו "משפט כהן" (תשובות צא-צב), ומסביר שיש דין שהמזבח צריך להיות במקום מדוייק, ומכיוון שאנו לא יודעים מהו מקום זה איננו יכולים להקים את המזבח.
בתקופת עזרא היה נביא שגילה איפה נמצא מקומו המדוייק של המזבח, ולכן יכלו להקריב קרבנות.
(ראיתי שיש מי שטוענים שאפשר להתגבר על הקושי בזיהוי מקומו של המזבח, אינני יודע אם על ידי בירור אריכאולוגי או ע"י פסיקה שונה, דעתם לא התקלה על ידי רוב גדולי ישראל.)
אך נראה שיש לנו גם סיבות אחרות:
כיום יהודים לא יכולים לעלות באופן חופשי להר הבית, לא יכולים להתפלל וודאי שלא להקים מזבח (יש שם ערבים שמונעים זאת, עצוב אבל זו האמת, יש לשים לב: מסיבות שונות, הרבנות, וכן רבנים רבים וגדולים אוסרים לעלות להר הבית כיום!)
כנראה שלסיבה "טכנית" זו יש סיבה יותר עמוקה, והיא שעם ישראל היום לא מוכן מבחינה רוחנית להקמת בית המקדש.
הדבר דומה למה שנאמר בסוף ספר הכוזרי: "רוצה לומר כי ירושלים אמנם תבנה כשיכספו בני ישראל לה תכלית הכוסף עד שיחוננו אבניה ועפרה."
לגבי השאלה השניה- את בית המקדש לא ניתן לבנות כשאנו טמאי מת (בשונה מהקרבת קרבנות ש"טומאה הותרה בציבור"). וכן גם הסיבות הקודמות משפיעות.

יה"ר שנזכה לחזות בשוב שכינת ה' לציון!
כל טוב.
אביתר.