קדושה למי שאיחר לתפילה

חדשות כיפה צוות ישיבת קרני שומרון 14/12/05 16:46 יג בכסלו התשסו

שאלה

1) הם אדם שאיחר לתפילה מותר לו בסיום התפילה לומר את שלושת הברכות הראשונות בעמידה ואז קדושה ושהציבור יצטרף עימו כדי שיהיה לו מניין?

2) אם הדבר נשנה וחוזר כמעט כל יום, ומעקב את הציבור, והציבור כועס על המתפלל, האם אז עדיין מותר?

3) אם אין אחד מן הציבור רוצו להשתתף בקדושה לעיל, האם הוא חייב?

תשובה

מותר ליחיד לצרף אליו תשעה לקדושה, ואף לומר קדיש (לאחר שיאמר שלושה פסוקים) וכן לומר 'ברכו'.
אך מאידך אי אפשר לכוף ציבור כדי שיחיד יוכל לומר קדיש, ברכו ואף לא קדושה. וכעין זה מצינו בהלכות זימון שאין אחד יכול לכוף שניים לענות לו לזימון.
ואולם כמובן שהמצטרפים גומלים עמו חסד, ושכרם בצידם. עכ"פ, יש להיות רגישים לטרדת הציבור ולהיות ערים לכך שאפשר ואין רצונם להתעכב כדי שיוכל לומר דברים שבקדושה.
אדם השומע קדושה* אם הוא נמצא שלא במקום המניין, וכגון שנמצא מחוץ לביה"כ ושומע קדושה, או אף שומע מחדר סמוך, אינו מחוייב לענות, אך מקיים בכך מצווה. אך אם נמצא במקום שעומדים הציבור, וכבר אומרים קדושה, חייב לענות.
לסיכום, אין חיוב להצטרף למניין כדי שיוכל מאן דהו לומר קדושה. אולם, אם כבר הצטרפו ואומרים קדושה, אם נמצא באותו החדר/האולם חייב לענות עימם.

צוות משיבים ישיבת ההסדר קרני שומרון
לתגובות: karnei_shomron@intermail.co.il
מקורות: ספר 'אישי ישראל' (עמוד שדמ).