צבא

חדשות כיפה הרב אייל קרים 19/10/03 13:52 כג בתשרי התשסד

שאלה

לאחרונה סיימתי שירות מילואים שבמהלכו התעוררו לי מספר שאלות בנושא קיום מצוות בצבא.

למרות שגם בצבא יש להשתדל ולהקפיד על קיום מצוות קלה כבחמורה, אך האם אין מקום להקל. למשל האם יש צורך לבקש שלא יביאו אוכל למחסומים בשבת אלא להביא מבעוד יום, ואם כן הביאו לבקש שיניחו זאת במקום פטור כדי שלא יטלטלו,האם גם כאשר קשה לארגן מניין (ביום חול לפחות) יש להפוך עולמות בשביל זאת או שאפשר לומר לא נורא אנו בצבא.

כבוד הרב שאלתי איננה נקודתית לגבי השאלות הנ"ל אלא הצגתי אותם בכדי להמחיש את הבעיה.

תשובה

צבא
א. אסור להסיע בשבת מזון למחסומים, אלא אם המזון מועבר ע"י
רכב שנוסע בהיתר בטחוני. אם הדבר אינו מתבצע או ליתר דיוק
אם מעבירים מזון ברכב מנהלתי, יש למחות על כך בפני הרב הצבאי.
ב. במידה ומזון הוסע ונפרק שלא דרך מקום פטור מותר לאוכלו.
ג. אין "להפוך עולמות" כדי לארגן מניין במהלך תע"מ, אך יש להשתדל ליצור מניין, כל שהדבר אינו כרוך בסיכון החיילים.