פעולה חוקית הגורמת לנזק או אי נוחות לזולת

חדשות כיפה הרב דוד פנדל 18/01/04 16:28 כד בטבת התשסד

שאלה

לא מדובר במקרה מסויים אלא באופן כללי ;

אדם עושה מעשה חוקי, או נמנע ממעשה שאינו חייב לעשות, וכתוצאה מכך נגרם נזק או אי נוחות לזולת. האם ניתן לתובעו בנזיקין ? או למנוע ממנו את המעשה החוקי ?

תשובה

מי שעושה מעשה שמותר לעשות וכתוצאה מכך נגרם הזק לחברו בגופו או ממונו הרי הוא חייב. בשולחן ערוך מובא שישנו חיוב אפילו אם נתנה רשות מיוחדת לשימוש ברשות הרבים כגון הוצאת זבל, אעפ"כ אם עובר אורח ניזוק, צריך לשלם לו (שו"ע חושן משפט תי"ד). כשאין הזק בגוף אלא חוסר נוחות אז צריך לשקול מהו הייעוד המרכזי של אותו מקום. רחוב מיועד להילוך הרבים אף אם נגרם בכך רעש לשכנים. ריצה ברחוב אסורה כי הרחוב לא מיועד לכך. (שו"ע חושן משפט שע"ח) מעבר לכך ישנם מגבלות שהטילו חז"ל על השכנים, יסוד החיוב הוא מצד "ועשית הישר והטוב" והם מפורטים בשו"ע חושן משפט קנג-קנז.