שאל את הרב

פינוי ישובים

חדשות כיפה הרב אפי קיציס 14/11/13 11:55 יא בכסלו התשעד

שאלה

שלום!

ידוע שיש דעות שונות של רבנים שונים לגבי מהי ההלכה בנוגע למסירת שטחים תמורת שלום,ושאלתי היא-

אם נשאל למשל מהי ההלכה בנוגע לכשרות סכין לשחיטת חזיר,אז אמנם יש סעיפים בשולחן ערוך ביורה דעה העוסקים בכשרות הסכין לשחיטה, אבל זה איננו מתייחס לשחיטת חזיר- לגבי שחיטת חזיר אין קביעות הלכתיות. אז באותו אופן, מדינת ישראל שהיא איננה מדינה על פי התורה וחוקיה אינם חוקי התורה אלא חוקי הכנסת וזה מוסכם ומקובל גם על הרבנים האלה, ולכן כמו שאין קביעות הלכתיות לגבי כשרות סכין לשחיטת חזיר, אין בכלל קביעות הלכתיות לגבי המדיניות של מדינת ישראל שמלכתחילה איננה מדינה על פי התורה.

תשובה

לשואל שלום רב.
ההשוואה לשחיטת חזיר כלל אינה נכונה. חזיר אסור באכילה ולכן ברור שלא שייך לשאול על שחיטתו. הקמת מדינה, הקמת מלכות ישראל היא מצווה. השאלה היא איך עושים זאת.
גם בזמן שהיתה לנו עדיין מלכות, היו מלכים שלא פעלו כדין. חלקם רשעים, וחלקם צדיקים. הגמרא דנה בדברים שעשה המלך חזקיה, שהיה מלך צדיק, עם חלקם חכמים הסכימו ועל חלק הם כתבו שהוא טעה. אף על פי כן היה לו דין של מלך.
אוסיף שלאורך כל ההיסטוריה היתה לקהילות הנהגה, שקבעה חוקים ותקנות, חלקם על פי התורה, חלקם לא. והרבנים דנו איזה תקנה מחייבת ואיזה לא.
הרוב המכריע של חוקי המדינה הם בעניינים מוסכמים - חוקי תעבורה, רפואה, מסים, נדל"ן וכד'. בעניינים אלה זה סמכותה וחובתה של החברה והמדינה לנהל את ענייניה.
לכן הגדרת המצב כשאלה איך שוחטים חזיר מוטעית לחלוטין. יש חוקים מסויימים ופקודות מסויימות, שעליהם צריך לדון.
בברכה
אפי קיציס

דברי תורה לפרשת השבוע

דברי תורה לפרשת השבוע

החלק הכי טוב בשולחן השבת שלכם: רעיונות קצרים, עמוקים ונגישים על פרשת השבוע היישר לתיבת המייל שלכם

✓ נרשמת בהצלחה

כתבות נוספות