עת לעשות להשם הפרו תורתך-מה זה?

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 14/01/03 19:50 יא בשבט התשסג

שאלה

בס"ד

שלום רב

רציתי לברר את ההבדל שבין "עת לעשות לד' הפרו תורתך" לבין מצווה הבאה בעברה

מי הוא המתאים לקבוע האם מקרה מסוים הוא נחשב "עת לעשות לד'" או שצריך להבליג על ראית הפרת המצוות

בתודה מראש

נעם

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.

1)-המקור לעת לעשות נמצא בברכות דף נד' עמוד א.
ואנו רואים שחכמים השתמשו בכלל הזה לאורך כל הדורות.

לדוגמא:

שולחן ערוך אורח חיים סימן מט

סעיף א
אע"ג דקיימא לן: דברים שבכתב אי אתה רשאי לאומרם על פה, כל דבר שרגיל ושגור בפי הכל, כגון ק"ש וברכת כהנים (במדבר ו, כב - כז) ופרשת התמיד (במדבר כח, א - ח) וכיוצא בהן, מותר.וכתב על זה המשנה ברורה

"דברים שבכתב - סומא מותר לקרות בע"פ משום עת לעשות לד' הפרו תורתך. וה"ה אם הוא בבית האסורים ואין יכול להשיג שם חומש:"

2(-אני לא רואה קשר למושג מצווה הבאה בעבירה שהדוגמא לכך היא אדם הטובל במקווה ושרץ בידו שזהו מצווה הבאה בעבירה.

3)- מצוות תוכחה היא מצווה שמשמעותה לא להשלים ולא להבליג עם מציאות שהיא אנטי דתית.
יש קרטריונים ברורים מי המוכיח ואת מי אפשר להוכיח ומתי מוכיחים ועד מתי מוכיחים .
עיין ב:https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=6936

בברכה,

עוזיאל.