על מי חלה חובת מזוזה

חדשות כיפה הרב דוד פנדל 11/01/04 12:38 יז בטבת התשסד

שאלה

האם החובה לקבוע מזוזות חלה על השוכר או על המשכיר? (כלומר, על הדייר או על בעל הבית?)

ובאיזה אופן ניתן לקבוע מזוזות "על תנאי", כך שיהיה אפשר להסירן לאחר זמן?

תשובה

א. פסחים צ., בבא מציעא קא: - מזוזת חובת הדר היא, לכן נפסק בשולחן ערוך יורה דעה סימן רצא' סעיף ב' השוכר בית מחברו חייב לקבוע מזוזה.
ב. עיין שו"ת פאת שדך (קלא) – שאסר ע"י תנאי, שכל תנאי מועיל התלוי בדעתו כגון קניינים והקדש. מה שיותר נראה הוא להחליף את המזוזות המהודרות בפשוטות מס' ימים לפני העזיבה או לתבוע את מחיר המזוזות מהמשכיר כאשר יעזוב (רמ"א רצא, ב')