עין הרע

חדשות כיפה צוות ישיבת ההסדר מעלות 13/12/10 22:54 ו בטבת התשעא

שאלה

בס"ד

שלום כבוד הרב!

רציתי לשאול האם האמונה בעין הרע היא מהתורה? ואם כן איפה זה כתוב?

תשובה

שלום,

יש מקומות רבים בהם מוזכר המושג "עין הרע" בדברי חז"ל [אבות, ב, יא (ראה ר' עובדיה ברטנורא).
תענית ח:], לכן עין הרע הוא אכן מושג הלקוח מן התורה, אך השאלה היא לאיזה סוג עין הרע, יש כל מיני סוגים שנחשבים כאמונות טפילות, דבר שאין לו שום ביסוס בתורה, המושג עין הרע שחז"ל התכוונו אליו הוא כאשר עינו של אדם צרה במשהו שיש לחבירו, בד"כ מה שמביא לזה, זה קנאה (אבות, ד, כ"א, עיקר תוס' יו"ט ועוד), כאשר אדם מקנא במה שיש לחבירו, אך זה יכול להיגרם מעוד כל מיני מידות רעות, מה שעין הרע שחז"ל דיברו עליו, יכול לגרום להיזק בדבר והוא מתבטא בצורה ממשית שאדם רואה במו עיניו את אותו הדבר, לכן גם חז"ל אומרים על יוסף (ברכות כ: ועוד) שלא שלטה בזרעו עין הרע וממשילים את זה לדגים שמכיוון שנמצאים בים ואין עין יכולה לראות אותם בצורה ישירה ולכן לא יכולה להזיק להם.
בכל אופן מובא בגמרא (פסחים קי:), כל דקפיד קפדי בהדיה ודלא קפיד לא קפדי בהדיה. משצעו שמי שלא מאמין בעין הרע, עין הרע אינה שולטת בו.

בברכה,
עומר.