עבודה=עונש??!

חדשות כיפה הרב דוד סתיו 21/11/01 13:48 ו בכסלו התשסב

שאלה

שלום הרב

האם בעולם התורה (תנ"ך,משנה וגמרא)

נתפסת העבודה כעונש (שהרי הקב"ה קלל את האדם בעבודה)

או שהעבודה נתפסת כאידיאל ?

תשובה

בס"ד

לאבי שלום,

שאלת היחס לעבודה חובקת עולמות עיונים, החל מספר בראשית ועד הוגי הדעות בני זמננו. מצד אחד מצאנו את קללת אדם הראשון "בזיעת אפיך תאכל לחם". ומאידך מצינו בפרק ב' בספר בראשית את היות האדם נדרש "לעבדה ולשמרה".

מצינו במכילתא על הפסוק "ששת ימים תעבוד ועשית כל מלאכתך" שזו מצווה לעבוד בששת ימי המעשה, ואכן מצוות רבות כרוכות בעבודה המוטלת על האדם. (תרומות ומעשרות, איסורי הלנת שכר וכו'), ומאידך מצינו בדברי חז"ל את ההשקפה שלעתיד לבוא "ורעו זרים צאנכם" דהיינו, שהעבודות הפיזיות ייעשו על ידי אחרים ולא על ידי בני ישראל.

דעות רבות נשמעו בקרב חכמי ישראל על היחס לעבודה בעקבות מקורות אלו, ועוד רבים אחרים שתכלה היריעה מלכתבם.

יחד עם זאת ניתן לנסח בבהירות את העקרונות הבאים:
1. במציאות בת זמננו יש ערך גדול לעבודת האדם ולהנאתו מיגיע כפיו ולא רק כדי שיוכל להתפרס, אלא כדי שלא יכלה את זמנו לבטלה ויעסוק ביישובו של עולם.
2. במציאות האדם לפני החטא הייתה לאדם משימת עבודה, אולם כזו שלא הייתה דורשת ממנו להתפנות אליה כל צורכו, ויכול היה להתפרנס שלא בצער (לשון חו"מ קידושין פ' ה) כמו שאר בעלי החיים בטבע.

בברכה, הרב דוד סתיו