''סתירה'' בתנ''ך

חדשות כיפה צוות ישיבת ההסדר מעלות 18/12/10 22:21 יא בטבת התשעא

שאלה

שלום קראתי לא מזמן את פרק טו' בספר שמואל א'

ושמתי לב לסתירה בכתוב אשמח לדעת איך היא מיושבת:

"{י}וַיְהִי דְּבַר יְהוָה אֶל שְׁמוּאֵל לֵאמֹר: {יא} נִחַמְתִּי כִּי הִמְלַכְתִּי אֶת שָׁאוּל לְמֶלֶךְ..."

"{כט} וְגַם נֵצַח יִשְׂרָאֵל לֹא יְשַׁקֵּר וְלֹא יִנָּחֵם כִּי לֹא אָדָם הוּא לְהִנָּחֵם"

"{לה}...וַיהוָה נִחָם כִּי הִמְלִיךְ אֶת שָׁאוּל עַל יִשְׂרָאֵל:"

לפי הבנתי הכינוי "נצח ישראל" הוא כינוי לה'

ולכן לפי פסוק כט ה' לא יכול להתנחם

אך לפי פסוק יא' ו-לה' ה' כן מתנחם

ולכן אני שואל איך אפשר ליישב סתירה זו?

תשובה

שלום.

נכון להסתכל במפרשים.

מפסוקים יא ו-לה מובן שה' נחם על המלכת שאול.
ועל פסוק כט מפורש ב"דעת מקרא":
"ולא ינחם- ולא יתחרט לחזור בו מהטובה שדבר עליהם(ע"פ רד"ק)...הוא לא נחם ולא ינחם לעולם על ההבטחה שהבטיח לכלל ישראל בעת ההמלכה, להושיעם מיד אויביהם"
[עיין שם עוד להבנת המשך הפסוק]

בהצלחה,
אוריה.