סמכות המדינה להלחם

חדשות כיפה הרב ישראל סמט 22/11/05 00:07 כ בחשון התשסו

שאלה

ע"פ ההלכה והפסיקה, המלך-ששואב את סמכותו ממינוי ע"פ התורה הוא מוציא את העם למלחמת רשות, לאחר ששאל את האורים ותומים וקיבל הסכמת בית דין של 71. השאלה היא מי הסמיך (במובן דתי) את ראש הממשלה שלנו לשלוח יהודים להרוג ולההרגבהתאם לצורכי ממשלה?

הלא מבחינת הלכה אין זו אלא שפיכת דמים, החמורה שבעבירות! איך ה'ממסד הדתי' שדוגל ב,מדינת תורה, מכירים בסמכותה של זו הממשלה ומצווים על הישמעות לה?

האם יש בזה הודאה על כך שהוראותיה של אותה ההלכה אינן תופסות לגבי מדינתינו?

האם כל הסתמכות על ההלכה הפסוקה בהצגת דרישות דתיות יש בה משום שקר?

בכבוד רב

תשובה

שלום וברכה.

שאלתך ידועה, ונידונה על ידי גדולי הרבנים.

באופן כללי התשובה היא שלא יתכן שמדינה לא תוכל להתנהל ולהציל נפשות אזרחיה גם כשאין סנהדרין. פיקוח נפש דוחה את כל התורה כולה.

הרב קוק סבר, ובעקבותיו כתב כך גם הרב הרצוג, שבהעדר מלכות, סמכות המלכות עוברת לאומה. מדינת ישראל מייצגת את העם, ועל כן יש לה סמכות לצאת למלחמה בעת הצורך.

הממשלה שולחת חיילים לא לפי 'צרכי הממשלה' אלא לפי צרכיה של המדינה ועם ישראל.

לסיכום, אין כאן עניין מנוגד להלכה. ההפך הוא הנכון. אפילו פוסקים חרדים לא יעלו על דעתם לאסור יציאה למלחמה אם היא צורך בטחוני.