נפתלי אילה שלוחה ושאר סמלי השבטים

חדשות כיפה הרב שמואל וינגרטן 14/01/10 09:00 כח בטבת התשע

שאלה

בע"ה

שלום רב!

שמתי לב שכל השבטים שסמלם הוא בע"ח מדובר בבע"ח ממין זכר:

יהודה - אריה (ולא לביאה)

דן - נחש (ולא נחשה)

יששכר - חמור (ולא אתון)

מנשה - ראם (ולא ראמה)

אפרים - שור (ולא פרה)

בנימין - זאב (ולא זאבה)

למה רק נפתלי שסמלו הוא גם בע"ח, מדובר בנקבה אילה ולא איל זכר?

אודה לתשובתכם,

נפתלי

תשובה

שלום.
לאחר עיון בפרשנים, לא מצאתי מישהו שמתייחס לשאלתך המעניינת.
נראה לענ"ד, כי העובדה שציינת היא לא בדווקא, אלא התורה מתייחסת בכל בע"ח לתכונותיו. באופן טבעי, אצל הזכרים התכונות באות לידי ביטוי בצורה יותר בולטת. למשל, האריה הוא יותר מלכותי ואציל מאשר הלביאה; השור הוא זה שמנגח ("בהם עמים ינגח יחדיו אפסי ארץ") וכו'.
לעומת זאת אצל בעה"ח של נפתלי, האילה היא זו שבולטת יותר במהירותה, וכן מופיע במדרש, שהיו שולחים את האיילות כדי להעביר מסרים ומכתבים ממקום למקום:
"כי האילות שנולדו בארץ מלך הצפון יגדלו אותן בהיכלי מלך הנגב ויקשרו כתב הבשורה בקרניה והיא תרוץ מהר ותשוב למעונה ויתבשרו בהן" (רמב"ן עה"פ).
אם תמצא תשובה אחרת, אשמח לשמוע על כך.
חילך לאורייתא!