נחלות

חדשות כיפה צוות בית המדרש אשכולות בלוד 22/02/10 16:18 ח באדר התשע

שאלה

שלום,

למדנו לא מזמן בדברים על נושא הסגת גבול, ועל כך שהוא גם לשבטים וגם ליחידים.

הנושא הזה גרם לי לחשוב מה יקרה כשבעז"ה יחזרו כל השבטים לארץ, האם חלוקת הנחלות תהיה כמו שהיא היתה בעבר?

תודה רבה!

תשובה

שלום שי,

אחד היעודים של ימות המשיח לפי התורה והנביאים, הוא קיבוץ נדחי ישראל וירושת הארץ. בזמן הזה גם עשרת השבטים יחזרו, ואף שנחלקו בדבר התנאים, ולפי רבי עקיבא אין עתידים לחזור, כבר הסבירו שהכוונה לאנשי אותו דור בלבד, אבל זרעם יגאל.
וכן בספר יחזקאל מתנבא על חזרת השבטים וחלוקת הארץ. וכן הגמרא מביאה בברייתא: "עתידה ארץ ישראל שתתחלק לשלשה עשר שבטים, שבתחילה לא נתחלקה אלא לשנים עשר שבטים", ונחלקו הראשונים מה בדיוק הכוונה שנים עשר ושלושה עשר, אבל בכל אופן ודאי מכאן שהארץ תחולק לנחלות.
בנוסף לכך ישנם מצוות התלויות בחזרת עמ"י לארצו ובחלוקת הארץ לנחלות, והתורה היא נצחית ולא מתבטלת, וא"כ לפי זה הארץ תתחלק לנחלות גם לעתיד לבוא.

מכל הדברים הללו נראה שלעתיד לבוא תחולק הארץ לנחלות.

אני חושב שכאן המקום להביא את דברי הרמב"ם בהלכות מלכים:

"וכל אלו הדברים וכיוצא בהן לא ידע אדם איך יהיו עד שיהיו שדברים סתומין הן אצל הנביאים גם החכמים אין להם קבלה בדברים אלו אלא לפי הכרע הפסוקים ולפיכך יש להם מחלוקת בדברים אלו ועל כל פנים אין סדור הויית דברים אלו ולא דקדוקיהן עיקר בדת ולעולם לא יתעסק אדם בדברי ההגדות ולא יאריך במדרשות האמורים בענינים אלו וכיוצא בהן ולא ישימם עיקר שאין מביאין לא לידי יראה ולא לידי אהבה וכן לא יחשב הקצין אמרו חכמים תפח רוחם של מחשבי הקצים אלא יחכה ויאמין בכלל הדבר כמו שבארנו".

וא"כ עלינו פשוט להאמין בביאת המשיח ולחכות לו שיבוא, ואין טעם להתעסק יותר מידי במה יהיה כשהוא יגיע.

בברכה,

אורי.

המשיב אינו רב.