מקור הביטוי ''בשם השם נעשה ונצליח''

חדשות כיפה הרב שמואל וינגרטן 14/01/10 08:20 כח בטבת התשע

שאלה

כבוד הרב ,

ברצוני לברר מה מקור הביטוי "בשם השם נעשה ונצליח" ומי השתמש בו לראשונה ובאיזה תקופה

בתודה

ארז

תשובה

שלום.
לא מצאתי מקור קדום שהשתמש בביטוי זה, אך נראה שהעקרון אותו הוא בא לומר, לקוח ממספר מקומות בספר תהילים, בעיקר מפרק מ"ד, שם מופיע בראשית הפרק כי דוד המלך סומך אך ורק על הקב"ה והוא - דוד לא עושה כלום, ומיד אח"כ ישנה נפילה גדולה ללא הסבר. בסוף הפרק דוד המלך מסכם: "אִם-שָׁכַחְנוּ שֵׁם אֱלֹהֵינוּ...", והפסוק האחרון - קוּמָה עֶזְרָתָה לָּנוּ וּפְדֵנוּ לְמַעַן חַסְדֶּךָ: אנו נלחמים, אנו עובדים קשה, אנו פותחים פתחו של מחט, והקב"ה עוזר לנו בכך. דומה מאוד הפסוק האחרון בפרק ס' (ובפרק ק"ח): "בֵּאלֹהִים נַעֲשֶׂה-חָיִל וְהוּא יָבוּס צָרֵינוּ:".
כך גם במשפט הנ"ל: בשם ה', כלומר בעזרתו, אנו נעשה ואנו נצליח!! ניתן לשים דגש על ה"אנו" בתנאי שזה בא עם "בשם ה'"!!