מצבה

חדשות כיפה הרב מוטי דשא 07/10/08 23:24 ח בתשרי התשסט

שאלה

רציתי לשאול אם יש סיבה ששמים אבנים על מצבות ?!

תשובה

למנהג זה שמעתי כמה הסברים:
1. נתינת אבן היא דרך לציין כי בקרו קבר זה, וזאת לכבוד הנפטר.
2. נתינת האבן היא השתתפות שלי בקבורת המת (מתאים לנתינת האבן מיד אחר הקבורה).
3. מנהג זה משמר מנהג קדום. כוון שציוני קברים יכולים היו להעלם, ואם היה קורה מקרה כזה ממלא הייתה נוצרת בעיה של טומאה, שהרי איננו יודעים היכן הקבר מצוי. תקנו שמציינים את הקברים, כלומר מדי פעם באים ומסמנים באבנים היכן הקבר נמצא, וכל אדם שהגיע הוסיף אבל על הקבר כדי לחזק את ציון הקבר וכדי לסמן למי שטהור שצריך להזהר כי יש קבל לפניו.
אומנם היום קבורים בבתי קברות ולא בצידי הדרכים, אולם המנהג נשאר.
אינני יודע מהו הטעם הנכון, אחד מהם או אולי שלושתם יחדיו, ואולי יש עוד טעמים נסתרים ממני.