מידות, דברים חדשים בתשעת הימים

חדשות כיפה הרב צבי קוסטינר 11/07/02 04:02 ב באב התשסב

שאלה

שלום!!

ברצוני לשאול 2 שאלות:

א.מה אפשר לעשות שמישהו שאני מכיר הוא לפעמים כפוי טובה ואיני רוצה להגיד לו חשש ל...לא תיטור וכו'?

ב. האם מותר לקנות דברים חדשים בתשעת הימים?

אודה לכם אם תחזרו אליי מהר כי זה חשוב אבל לאתר ולא לדואר אלקטרוני כי אין לי תודה!@!

תשובה

שלום וברכה,

א. ראשית לא תיקום ולא תיטור נאמר על אדם שבא להשאיל ממך משהו ואתה עונה לו: הריני משאילך למרות שאתה לא השאלת לי - זוהי נטירה. או איני משאילך כשם שאתה לא השאלת לי - זוהי נקימה.

להעיר לאדם, או להוכיחו - מן הראוי לעשות זאת בעת רצון ובדרכי נעם.אך בזמן אחר (כאשאינך משאילו או איננו משאילך וכו') מצוה להוכיחו בעדינות ובנחת.

ב. במשנה בתענית נאמר: משנכנס אב ממעטין בשמחה ובמשא ומתן. י"א דווקא דברים של שמחה וי"א כל דבר.
ונהגו להקל. אבל כל דבר של שמחה שמברכין עליו שהחיינו כגון קניית בגדים חדשים - אסור.
וכל המתאבל על ירושלים - זוכה ורואה בשמחתה.