לשון הרע- חשוב

חדשות כיפה הרב שמואל וינגרטן 13/01/10 21:51 כז בטבת התשע

שאלה

אני ילדה דתייה בת 15. באולפנה שבה אני לומדת מדברים איתנו הרבה על איסור לשון הרע. אני יודעת בכלליות שזה אומר לא לדבר רכילות אחד על השני אך אני אשמח אם תרשום לי בנקודות את הדברים שנקראים כלשון הרע

לדוגמא: לשון הרע היא דבר שפרסומו עלול להשפיל אדם בעיני הבריות וכו'

אני מקווה שזה לא מסובך מידי

ותודה רבה על העזרה (:

תשובה

שלום.
את בהחלט צודקת, לשון הרע הוא נושא מאוד מורכב, אך באופן כללי, זהו כל דיבור על אדם או ציבור (לאו דווקא דבר שלילי) שעלול בדרך כזו או אחרת להזיק לו. למשל, אם אומרים דבר שבח על חבר למישהו שלא כ"כ מסתדר עם הצד השלישי, זה גם עלול להיחשב ללשון הרע, שכן הדבר הטוב שנאמר הזיק לחבר.
לכן, באופן כללי ראוי ונכון לא לדבר כלל וכלל על אנשים אחרים (וק"ו על ציבור שזה הרבה יותר חמור), ואם אין ברירה, לוודא שלאדם שאני מדבר איתו אין כלום נגד בצד השלישי.
כדאי ללמוד לעומק את ספרו של ה'חפץ חיים' כדי לדעת את ההלכות על בוריין, מאחר ו"כולם באבק לשון הרע".
בהצלחה!