לפנות כלים במשפחה לא שומרת שבת

חדשות כיפה צוות בית המדרש אשכולות בלוד 04/03/11 14:40 כח באדר א'

שאלה

1.אני בא ממשפחה שלא שומרת שבת ובשבת הם עושים כלים במדיח,האם מותר לפנות את הכלים למטבח מהחשש שהם יעשו את אותם כלים במדיח ?

2.אני לא עושה סעודה שלישית בבית,האם בסעודה שנייה אסור לי לפנות את הכלים ואת הדברים הנמצאים על השולחן מהאיסור הכנה משבת לחול ?

תשובה

שלום!

1. אם ברור שהכלים שיפונו מהשולחן יודחו במדיח, שטוף אותם בעצמך בסיום הסעודה.
אם אין קשר ישיר בין מיקומם של הכלים לבין הכנסתם למדיח, כלומר - שייתכן שגם אם לא תפנה אותם ידיחו אותם במדיח, או שגם אם תפנה אותם הם לא יודחו במדיח, אין בכך איסור שכן אין למעשה שלך תוצאה ודאית והאיסור לא תלוי בך.
אך כאמור, כל שניתן למנוע את חילול השבת ולשטוף את הכלים באופן עצמאי מיד בסיום הסעודה כדאי לעשות כן.

2. מותר לפנות את הכלים מהשולחן כל עוד מדובר במעשה רגיל של סיום ארוחה וארגון המקום אחריה כדי שיהיה נקי ומסודר.
אם המעשה הופך להכנה לחול ממש, יש בכך איסור, אך בפינוי השולחן וסידורו באופן בסיסי אין משום הכנה אלא משום מעשה שהוא חלק מהמשך השבת עצמה.

ישר כח!
יאיר

המשיב אינו רב