כספי צדקה

חדשות כיפה הרב דוד צוקרמן 01/08/08 12:10 כט בתמוז התשסח

שאלה

לכבוד הרב שלום!

אני בחור ישיבה ויש לי 100 ש"ח שפעם הקדשתי לא בפה לכספי מעשר ו20 ש"ח לצדקה שהקדשתי בפה ממש, והכל כבר הפרשתי ושמתי בצד.

האם אני יכול לקחת את הכסף לעצמי כי אני דחוק בכסף ואני צריך אותי לצורך חומרי לימוד ללימודי קודש.

בתודה רבה מראש!

תשובה

שלום!
לגבי הקדש לצדקה במחשבה יש מחלוקת בין הפוסקים. אמנם אם מדובר בכספי מעשר זה נותן תוקף יותר גדול למחשבה. אמירה בפה מחייבת לכל הדעות. מאחר ולדבריך הקדשת את הכסף לצדקה ולא למטרה אחרת, עליך לתת את הכסף לצדקה גם אם אתה דחוק. עדיף לתת כמה שיותר מהר, גם כדי לקיים את ההבטחה (בין אם היתה במחשבה ובין אם היתה בדיבור) וגם לא להגיע למצב שבו יש פיתוי לא לקיים אותה. ודאי שאין להמתין זמן מרובה שלא לעבור על "לא תאחר". לכל המאוחר - לתת את הכסף המוקדש עד חג הסוכות.
וללמוד להבא את הלימוד החשוב כל כך "טוב שלא תידור משתידור ולא תשלם". הדיבור מייחד את האדם מבעלי החיים (לכן האדם נקרא "מדבר") והמחשבה נמצאת במדרגה גבוהה יותר מן הדיבור. יש להיזהר הן בדיבור והן, ואולי אף יותר, במחשבה.