שאל את הרב

כיסוי ראש לגרושה

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 24/02/04 08:42 ב באדר התשסד

שאלה

כבוד הרב שלום,

השאלה שאותה אני עומד לשאול מורכבת - ומאוד מאוד דחופה לי.

לפני שאתחיל, ברצוני לציין ששאלתי אותה באתר מורשת את הרב יובל שרלו - והוא התנה לי את פסיקתו בהסכמה של שני רבנים נוספים - בלעדיהם היא לא חלה. להלן מובאת שאלתי ככתבה במקור, עם תשובתו המקורית של הרב יובל שרלו:

פרטי השאלה:

כיסוי ראש לגרושה

אני יודע שכבוד הרב ענה כבר מספר פעמים על שאלה זו, אבל במקרה להלן הפרטים קצת שונים והשאלה מאוד דחופה לי. אמי גרושה כ- 4 שנים אחרי 20 שנות עגינות מצד הבעל - אשר סירב בעקביות לת לה גט. אימי היא כבת 50 ולכן שאלת מציאת זיווג שני לא תקף כאן כ``כ. אימי טוענת, כי אחרי הסבל שהיא עברה היא איננה מוכנה ללכת עם כיסוי ראש בגלל הסיבה שהיא רואה עדיין כאילו בעלה ממשיך להתעמר בה למרות שהיא גרושה - שהרי כפועל יצוא מכך שהייתה נשואה היא חייבת בכיסוי ראש. יש לציין כי אימי מעולם לא הלכה עם כיסוי ראש, גם בתקופת נישואיה (חוסר ידיעה) - ועכשיו אחרי 25 שנים מתווסף גם קושי ההסתגלות בגילה למשהו חדש שאף פעם לא עשתה - ולמרבה האירוניה היא צריכה לעשות זאת דווקא כשהיא גרושה. שאלתי האם יש מקום להקל לה ללכת בלי, לאור הסבל שהיא עברה (יש לציין כי בתפילות ובברכות היא כן שמה כיסוי ראש) ?

פרטי התשובה:

כיסוי ראש לגרושה

שלום וברכה

אומר את שאני חושב, אולם אני מתנה את הפסק בהצטרפות שני רבנים נוספים, שיסכימו עם שיקול הדעת הזה.

כיסוי ראש לגרושה אינו דבר כה ברור בהלכה, אף שנראה לי שהוא חובה במציאות רגילה, וכתבתי על כך לא פעם. במציאות כזו שאת מתארת, איני מוצא חובה של ממש להתחיל כיום ללכת עם כיסוי ראש, ויש בזה גם טעם לפגם ודבר מוזר מאוד שאחרי גירושיה תתחיל ללכת עם כיסוי ראש.

אני מדגיש שוב כי כיוון שאיני מכיר פסק מפורש למציאות מורכבת זו אני מתנה את הפסיקה בהסכמות נוספות ובלעדיה היא לא קיימת. אודה לך אם תישלחנה העמדות הנוספות למדור התגובות, ואז אוכל לפרסם את התשובה ברבים.

כל טוב

מקורות לתשובה:

בברכה

הרב יובל שרלו

תשובה

ב"ה ה' אדר תשס"ד

שלום רב!

כיסוי ראש לגרושה הוא מדין "דת יהודית" מנהגי צניעות שנהגו בנות ישראל, מנהג זה הוא ממשיך את החיוב בכיסוי ראש של אשה נשואה, שהגירושין שאמנם משנים את מעמדה האישי, אבל לא את צורת לבושה הצנוע.

כיון שאמך לא כסתה את ראשה בהיותה נשואה, אין טעם להתחיל בזמן הגירושין, המנהג של הגרושות לכסות את ראשן התקבל רק באותן נשים שכיסו את ראשן בעת הנישואין.
לכן אני מצטרף לפסק של הרב יובל שרלו.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת

דברי תורה לפרשת השבוע

דברי תורה לפרשת השבוע

החלק הכי טוב בשולחן השבת שלכם: רעיונות קצרים, עמוקים ונגישים על פרשת השבוע היישר לתיבת המייל שלכם

✓ נרשמת בהצלחה

כתבות נוספות