יש קונה עולמו בשעה אחת

חדשות כיפה הרב אפי קיציס 12/11/15 21:36 ל בחשון התשעו

שאלה

1) העניין יש הקונה עולמו בשעה או המאבדו בשעה למה התכוונו? האם הכניסה לגן עדן מותנת בפעמים שתקנה עולמך יותר משתאבד? אם זה כך הרי ביום אחד אדם יכול לקנות עולמו ולאבדו עשרות פעמים ביום אחד

2) האם מצווה אחת של רשע שקולה לעברה אחת של צדיק?

תשובה

לשואל שלום רב.
א. למיטב הבנתי זה לא מתמטיקה. חז"ל רצו להעמיד אותנו על משמעות השעה וחשיבות המעשה שאנו עושים. לכן הדגישו לנו שלפעמים מעשה אחד בזמן הנכון יכול להיות רב משמעות. כך לא נזלזל בשום דבר ונקפיד כל חיינו לעשות את הדבר הנכון ולהתאמץ ולהתמודד בכל רגע נתון.
ב. את החשבונות האלוקיים איננו יודעים. חז"ל לימדו אותנו עקרונות כלליים. הם נתנו לנו כל מיני נקודות ציון: "יש חלק לעולם הבא", "קונה עולמו", "שקול כנגד כל המצוות" וכדומה. אבל איך זה מתבטא אצל כל אדם, בתוך מכלול השיקולים של הנסיון שלו, היצרים שלו, ההתמודדות שלו, ההשפעה שיש לו על אחרים ולאחרים עליו, בעבר בהווה ובעתיד, את כל זה יכול רק אל דעות יודע מחשבות קורא הדורות מראש להעריך. לכן אנו איננו עושים חשבונות של גן עדן אלא מבררים מה מוטל עלינו לעשות ומה עלינו לתקן, ומתמודדים.
בברכה
אפי קיציס