ט באב

חדשות כיפה הרב דוד צוקרמן 23/07/09 10:27 ב באב התשסט

שאלה

אמרו לי שאסור לקרוא דברי תורה בתשעה באב? האם זה נכון? אם כן איך אני העביר את הצום? תורה זה הכי מעניין אותי ..אני לא רוצה להעביר את הצום בין התפילות בדברי חול..

תשובה

שלום!
האיסור ללמוד תורה בתשעה באב הוא משום שלימוד התורה משמח, כמו שכתוב בתהלים "פקודי ה' ישרים משמחי לב".
אתה ציינת לגבי עצמך מצב דומה - שלימוד התורה מעניין אותך יותר מכל קריאה בספרים אחרים, סביר להניח שלימוד שכזה משמח אותך, וזה בדיוק מה שאסור.
אבל אל דאגה, ההלכה נותנת רשימת נושאים שמותר ללמוד, ורשימה זו מספיקה כדי למלא יותר מיום אחד.
הדברים שמותר ללמוד בתשעה באב: פירושים של מגילת איכה, מדרש איכה, פרק "ואלו מגלחין" שהוא פרק ג' במסכת מועד קטן, ספר איוב כולל פירושים עליו, הדברים הרעים שבספר ירמיה (על פסוקי נחמה צריך לדלג), אגדות החורבן בגמרא גיטין פרק חמישי מדף נה עמוד ב' אחרי המשנה "אמר ר' יוחנן אשרי אדם מפחד תמיד" עד דף נח עמוד א' שורה לפני אחרונה "על שתי פתילות בנר אחד", וכן כל ספר אחר העוסק בחורבן בין חורבן בתי המקדש ובין צרות לעם ישראל כמו השואה, גזרות ת"ח ות"ט, גזירות תתנ"ו, גירוש ספרד וכדומה. והקב"ה יהפוך לנו את הימים היאל לששון ולשמחה ולמועדים טובים במהרה בימינו, אמן.