חיבוק ונשיקה עם הדודה...

חדשות כיפה הרב אורן דובדבני 15/07/01 22:26 כד בתמוז התשסא

שאלה

בס"ד

לרב שלום וברכה!

אצלינו במשפחה באירועים משפחתיים מתכנסים כל המשפחה המורחבת, בימי הולדת, בר\בת מצוות, חתונות, בריתות וכו', ככל משפחה בשמחות.

וכמו בכל משפחה ממוצעת, לא כל אנשי המשפחה המורחבת שומרים תורה ומצוות... ולכן, יש תמיד את הדודה שבאה לתת נשיקה וחיבוק או את הסבתא וכהנה וכהנה...

ההלכה היהודית אוסרת מגע של בנים ובנות (ובוודאי לשם חיבה) ולכן, ברגע שבאה אותה דודה מה אני אעשה? לברוח או כל מיני דברים מסגנון זה מעבירים אותי על איסור של "העלבת הזולת" וגם יכול להיות שאני מחטיא את הדודה ב"לא תשנא את אחיך בלבבך"...

אבל מאידך גיסא אם אני אתן לה אז אני מחטיא אותה ואף אני חוטא בגדרי צניעות וכו' ומכאן ומכאן הדברים לא פשוטים...

מה לעשות?

אלון.

תשובה

אלון שלום
מדבריך נכר כי בעל נפש רגישה אתה ואף על פי כן בענין זה שהוא יותר תלוי במה שקרוי "נימוס" ופחות במה שקרוי "חיבה" יש מספר מקורות להקל.
ראשית כבר אמרה הגמרא בירושלמי סוטה שכשיולדת מביאה קרבן וצריכה להניפו לפני המזבח הרי שהכהן שם ידו תחת ידי האשה ונימוק הגמרא הוא שאין יצר הרע מצוי לשעה. ומעין זה כתב הבן איש חי בספרו עוד יוסף חי לפרשת משפטים כי מותר לנשים לנשק ידי הרבנים כפי שמקובל אצל קהילות הספרדים משום שזה דרך כבוד )או בלשוננו =נימוס( ואין זה דרך חיבהועיין בתשובת אגרות משה אבן העזר א חלק נו שדן בזה והעלה שבשעת הדחק אפשר להקל אם כי הדבר לא רצוי
ועל כן להלכה נראה לומר כי אם מדובר באשה שתבין אם יסבירו לה בדרכי נעם שאנו שומרי התורה נהוגים להמנע מנוהג זה הרי שמה טוב אולם אם אתה חש שהדבר יבא לידי חלול השם ואפילו מעט של שנאה וכו' הרי עדיף שתחריש והדבר כמעט קרוב לאונס
בברכה הרב אורן

מקורות:
ירושלמי סוטה פרק הלכה א
עוד יוסף חי סדרה א פרשת משפטים
אגרות משה אבן העזר חלק א סימן נו