חומש

חדשות כיפה הרב רונן לוביץ 05/04/06 15:52 ז בניסן התשסו

שאלה

שלום רב לכל המשיבים בתקופה האחרונה החלטנו אני ואישתי לתת חומש מהכנסתנו השאלות הן א. לאיזה מטרות אפשר לתת

ב. קנינו מזוזה לזוג קשישים שאין מזוזה בדלתות הבית האים זה בסדר להחשיב זאת מהחומש? והאים תרומה לבית כנסת יכול להיכלל והאים קנית עליה לתורה וכדו' זה נחשב לחומש? בתודה וברכת חג שמח

תשובה

שלום רב,
ראשית, תבורכו על החלטתכם, אולם חשוב להדגיש שאין חובה הלכתית לתת חומש אלא מעשר בלבד. נתינת מעשר היא מידה בינונית (שולחן ערוך יו"ד, סי' רמט), וכל הנותן יותר מזה הרי זו מידה יפה, וחומש הוא המקסימום שמותר לאדם לתת.
כל נתינת למטרות של צדקה לעניים, החזקת לומדי תורה, עזרה כספית לבית כנסת ועשיית מצוות שיש בה זיכוי של אנשים אחרים יכולה להיות כלולה בנתינת מעשה כספים. לכן הדוגמאות שציינת בהחלט מתאימות להחשב כנתינה של מעשר. ראוי שלפחות חלק מסכום המעשר יגיע לעניים ממש, אם על ידי נתינה ישירה לעניים ואם לבתי תמחוי וארגונים כיו"ב.
בברכה,
רונן לוביץ