התעוררות בלילה

חדשות כיפה הרב דוד הריסון 15/06/04 12:21 כו בסיון התשסד

שאלה

שלום רב!!!!

ידוע כי כאשר אדם הולך לישון , נשמתו עולה השמימה והשינה היא 1/60 מהמוות.

וידוע כי גם אנשים מתעוררים בלילה (לעשות צרכיהם וכו')

אם כן איך זה יכול להיות ה' מחזיר לנו את הנשמה ????

תשובה

שלום וברכה
בזמן השינה ישנו מצב הדומה מבחינה רוחנית למיתה, זו אחת הסיבות שאנו נוטלים ידים שלוש פעמים על כל יד לסירוגין כדי להעביר את הרוח הרעה השורה על הגוף בזמן הסתלקותה הזמני של הנשמה, הדברים מופיעים באריכות בספר הזוהר פרשת וישב (קפד:) על הפסוק "ויאמר האיש נסעו מזה" (בראשית ל'ז, י'ז) וגם מובאים על ידי ר' יוסף קארו בפירושו ה"בית יוסף" על הטור באורח חיים סימן ד' בכל הקשור להתעוררות בבוקר הלכות נטילת ידים וברכת "אלוקי נשמה...המחזיר נשמות לפגרים מתים", גם מקורות נוספים מתייחסים לעובדה שאנו בכל בוקר נעשים כעין בריה חדשה.
ישנם מסורות ומדרשים המלמדים אותנו על כך שהיו ענקי רוח שהשתדלו לא "לטעום טעם מיתה" ולא לישון יותר מזמן מסויים, על הגאון מוילנא אומרים שישן שעתיים ביממה בחלוקה לארבע פעמים כל פעם חצי שעה, כי פחות מפרק זמן זה עדין אין זו שינה קבועה.
זמן השינה הינו גם זמן אשר אנשים בעלי דרגות רוחניות גבוהות זכו בו לגילויים רוחניים, כעין נבואה הבאה בחלום כפי שהדבר מופיע במקרא במספר מקורות ויש אפילו מי שחיברו ספרים שבו הביאו את הדברים שהתגלו להם בחלום כגון "קונטרס החלומות" של ר' צדוק הכהן מלובלין.
אנו שנמצאים במדרגות נמוכות יותר מוכרחים לתת לגופנו את המנוחה הנכונה לחידוש הכוחות כדי שנוכל להיות מספיק עירניים וזריזים במעשינו היום יומיים.
בברכה