התאבדות

חדשות כיפה הרב ישראל סמט 13/02/05 21:48 ד באדר א'

שאלה

שלום לרב!

אני כותב בפורום מסוים ושמה בפורום בזמן האחרון ש כל מיני אנשים שאומרים שהם רוצים להתאבד כל אחד וסיבתו הוא...

השאלה שלי איך אפשר להתמודד עם זה?

מה אנחנו יכולים לעשות בנידון?

מה עונים במצבים כאלה?

תשובה

שלום וברכה

ההתאבדות היא עבירה חמורה. אין כל היתר וכל הצדקה למעשה כזה. החיים אינם שלנו, הם ניתנים לנו ע"י הקב"ה כדי למלא בהם שליחות, ואין בידינו ליטלם ולהחליט שנגמרה שליחותנו.

ההרגשה שאין טעם לחיים איננה נכונה באופן מהותי. כל אדם יכול למצוא טעם בחייו. אם רק יביט סביב ביפיו של העולם, ביכולת שלו לעשות טוב לאחרים, למצות את כוחותיו, לעבוד את ה', ימצא שיש טעם לחיים, והרבה.

התקופה שאנו נמצאים בה היא תקופה קשה, שיש בה הרבה אי ודאות. אנשים רבים עלולים ח"ו להקלע ליאוש. למרות שאנו מבינים לעומק את חומרת המצב, יש טעם וערך לקיומנו כאן ולכל מעשה שאנו עושים, אפילו אם המעשה לא יביא לתוצאות מעשיות.

הרצון להתאבד הוא תמיד (גם אם הדבר מוכחש) ביטוי של מצוקה. הרבה פעמים הוא ביטוי של בדידות.
חשוב לנסות להבין מהי המצוקה ולהגיב עליה, ולא על עצם האיום בהתאבדות.
גם אם לא הצלחת לעמוד על המצוקה - תמיד קיימת האפשרות סתם לתת כתף תומכת. חברות אמיתית יכולה לעזור במקרים כאלה.

אי אפשר שלא להתייחס לתופעה נוספת: פורום באינטרנט שדן בהתאבדות. הדבר בעייתי מאד. הדיון הציבורי בנושא כזה, העלאת רגשות יאוש לרשות הרבים, יש בהם גורם מדבק. כדאי לנסות לדחוף את מי שכותב בפורום לא להסתפק בכך, ולנסות לקבל מענה בחיים האמיתיים (לא באינטרנט.)

כבר היו מקרים בהם גולשים באינטרנט הצילו אדם שעמד להתאבד ע"י פניה לגורמים שהצליחו להגיע אליו פיזית ולעצור את ההתאבדות.
מי שרואה איום רציני בהתאבדות, חייב לפנות לגורמים נוספים שיטפלו במקרה.