העברת מזוזה

חדשות כיפה צוות בית המדרש אשכולות בלוד 09/03/10 16:34 כג באדר התשע

שאלה

שלום רב,

עברנו לבית חדש לפני מס חודשים ומאז התקנו מזוזה רק בכניסה לבית ובכניסה לחדר שני , אני רוצה להתקין מזוזה גם בכניסה לשני חדרי העבודה ( במטבח אי אפשר כי הסלון והמטבח זה חלל אחד והכניסה אליהם היא מהכניסה לבית.

יש לי שתי שאלות :

1. האם כשאני מתקינה מזוזות בחדרים צריך לברך שוב או שהברכה שאמרנו לפני כמה חודשים תקפה לכל הבית?

2. יש לי שתי מזוזות ששמרתי מהבית שלי ומהבית של בעלי מתקופתינו כרווקים :) האם ניתן לבדוק ולהתקין אותם בחדרים או שאי אפשר לעשות בהם שימוש כעת ?

תודה רבה .

תשובה

1. כשקובעים כמה מזוזות בפעם אחת בזו אחר זו, מברכים רק פעם אחת, ומכוונים להוציא ידי חובת ברכה את כל המזוזות שיקבעו לאחר מכן, אך אם עבר זמן מאז קביעת המזוזות בפעם הקודמת - צריך לשוב ולברך שנית.

2. לכתחילה אסור להוריד מזוזות מהפתחים שבהן הן קבועות אלא לצורך בדיקתן (אפילו מי ששכר דירה וקבע בה מזוזות משלו, וכעת הוא עובר דירה, חייב להשאיר מזוזות בכל פתחי הבית). הסיבה היא ש'אין מורידין בקודש', והסרת המזוזה מהמקום בו היא קבועה מורידה אותה מקדושתה (גם אם היא נקבעת במקום אחר מיד - יתכן שהמקום החדש שבו היא נקבעת פטור ממזוזה או חייב מדרבנן וכד', וזו הורדה מקדושתה של המזוזה).
בדיעבד, בהנחה שכבר נקבעו מזוזות חדשות בפתחים מהם נלקחו המזוזות הללו, לא רק שמותר אלא ראוי לקבוע את המזוזות הללו במקום חדש.
באופן עקרוני מזוזה מוחזקת ככשרה כפי שהייתה כשנכתבה, אלא אם יש לנו סיבה להניח אחרת. אם אתם מרגישים צורך לבדוק את המזוזות, אכן עדיף שתעשו זאת כעת כשהן כבר לא קבועות, מאשר שתקבעו אותן ולאחר מכן תורידו אותן לצורך בדיקה.

כמה הלכות ועניינים נוספים לגבי קביעת המזוזות:

*את קלף המזוזה יש לגלגל מסוף הכתב לתחילתו, כך שלאחר הגלגול יראו אותיות ש-ד-י. יש לעטוף את המזוזות בניילון כדי למנוע חדירת רטיבות.
*המזוזה צריכה להיות לימין הנכנס לחדר, בגובה 3\2 של הפתח, ובהטייה אלכסונית (כך שראש המזוזה מוטה כלפי מטה) אותיות ש-ד-י יהיו כלפי חוץ.
*נוסח הברכה הוא 'ברוך אתה ה' א-לוהינו מלך העולם אשר קידשנו במצוותיו וציוונו לקבוע מזוזה', לאחר הברכה קובעים את המזוזה מיד.
*אם קובע מזוזה בבית שיש לו כמה חדרים, טוב שיאמר לאשתו ולבניו הגדולים ולאורחים: 'אני קובע את המזוזה בפתח הבית ואיני מוציא אתכם ידי חובה', וכך יזכה את האחרים בקביעת המזוזות בחדרים האחרים (פסקי הרה"ג מרדכי אליהו). לכן, במקרה שלכם (שיש לכם שתי מזוזות לקבוע) כדאי לומר נוסח זה וכך לאפשר לשניים לברך בשני הפתחים השונים.

ברכה והצלחה!
אליהו
(המשיב אינו רב)