הלכות שבת

חדשות כיפה צוות רבני ישיבת ההסדר כרמיאל 07/07/10 15:00 כה בתמוז התשע

שאלה

למה לולב הוא מוקצה מחמת גופו ואילו תפילין הם כלי שמלאכתו לאיסור? (כך נפסק בספר מנוחת אהבה)מה ההבדל בניהם?

תשובה

בס"ד

שלום לך

ישנם סוגי מוקצה שונים:
כלי שמלאכתו לאיסור הכוונה כל כלי שמיוחד למלאכה שאסור לעשותה בשבת. כלומ ר הכלי הזה שימושו העיקרי, כלומר רוב שימושו הוא לדבר שאסור לעשותו בשבת.
תפילין שהשימוש בהם הוא לדבר שאסור לעשותו בשבת, שהרי להלכה אסור להניח תפילין בשבת, ולחלק מהשיטות איסור זה הוא מדאורייתא, לכן הן מוקצים (עיין שו"ע או"ח סימן ש"ח ס"ק כ"ד)
לעומתו לולב אין איסור עצמי ליטול אותו, שהרי במקדש היה ניטל, אלא שגזרו משום איסור טלטול שלא ליטלו, ולכן אין הוא מוקצה מדין כלי שמלאכתו לאיסור.ועוד שהרי הלולב כלל אינו כלי, ולא שייך לגזור עליו מדין כלי שמלאכתו לאיסור.אלא, הלולב שייך לסוג החפצים שאין להם שימוש בשבת, וכל שאין בו שימוש אין לטלטלו.

ההבדל ביניהם:
כלי שמלאכתו לאיסור מותר לטלטלו לצורך גופו ומקומו
מוקצה מחמת גופו אין לטלטלו גם לא לצורך גופו ומקומו, אלא בטלטול מן הצד.

בהצלחה