הלכות בחתונה!!

חדשות כיפה צוות ישיבת ההסדר מעלות 17/12/10 13:14 י בטבת התשעא

שאלה

הרב שלום-

אני פשוט חייבת תשובה... זה ממש מעסיק אותי ומלחיץ אותי..

אני בת תשעה עשרה, ויוצאת עם מישהו..ב"ה ממש זורם לנו ביחד...כיף לנו לדבר והכל לפי ההלכה,אני לא בטוחה שזה הוא,אני לא יודעת יצאנו רק פעמים והיה ממש טוב.. אין לי סיבה שלא פשוט אני לא מרגישה עדיין שזה הוא!!!

הוא נראה לי כבר די בטוח שזאת אני וממש טוב לו איתי...

דיברנו אתמול בטלפון אחרי הפגישה השניה כזה והגענו איכשהוא לנושא חתונה לא בהקשר שלנו אלא בכללי סתם חתונות של אנשים..

והוא אמר לי שהוא בעד חתונה נפרדת לגמרה לגמרה שאפילו הדודים לא יושבים ביחד ושצריך ללכת עם כיסוי ראש ישר אחרי החדר ייחוד כי אני כאילו כבר נשואה,ושאחרי החופה אסור לתת ידיים מול כולם רק בחדר ייחוד מותר...

וזה דברים שאףפעם לא חשבתי שאנייעשה ככה.. אני לא רוצה לשים כיסוי ראש אחרי החדר ייחוד!!!אני לא חושבת שזה כל כך החרכי!! ואפילו על הלתת ידיים זה משהו שברור שאם חיכינו חודשיים אז ה2 דקות האלה לא יהיו מה שישבור אותנו אבל עדיין זה דברים שמקובלים זה לא דברים שרואים בהם פריצות או איסור... ואותו דבר על הכיסוי ראש...וחתונה נפרדת שהדודים לא יכולים לשבת לפי המשפחה שלהם ביחד זה מבאס.אני יודעת ממני שכשמפרידים את המשפחה שלי זה מבאס.והמשפחה שלי לא רגילה להפרדה מלא המלאה בשמחות ברור שלא לשבת סתם מעורב החברים והחברות אבל לפי משפחות למה לא.? למה זה אסור? למה אסור לי לתת לו יד אחרי החופה? למה אני צריכה לשים כיסוי ראש אחרי החדר ייחוד? אני לא רוצה לשים כיסוי ראש אחרי החדר ייחוד,אני רוצה לתת לו יד אחרי החופה...אני רוצה שהמשפחה תהנה בחתונה מה האיסורים ומה ההתרים? מה מותר??? זה מותר??? מה ההלכה?? מה כדאי????בבקשה תענו לי על זה... זה מלחיץ אותי!!

תשובה

שלום.

דבר ראשון והכי חשוב, אסור למהר, ברגע שיש התלבטות קטנה צריך לשקול לכל הכיוונים, אסור לעשות החלטות פזיזות, בכל זאת האדם הזה יכול להיות האחד שתחיי איתו את שארית חייך, איתו תגדלי את ילדייך, ועל ידיו הם יתחנכו, לכן לפני החלטה כל כך חשובה שקובעת את המשך חייך, תעצרי, תנשמי נשימה עמוקה, תרגעי ותחשבי, בלי קשר אליו, בלי להתחשב במה הוא חושב ואיך הוא יגיב, אחרי מפגשים של שלושה חודשים (אולי אפילו יותר תלוי בתדירות המפגשים), אז צריך להתחיל לקבוע אם זה הוא, כמובן שכל תקופת היציאות הם בשביל זה ואך ורק בשביל זה, אך בנתיים בתור התחלה, תורידי הילוך, אין סיבה להילחץ.

בנוגע לשאלותייך לגבי החתונה, שאלת שאלות טובות וקשות.
זה תלוי מאוד האם בכל תהליך החופה התבצעו קידושין (הכלה עוברת לרשות החתן והם נקראים נשואים) או שאולי זה היה רק הצגה לאורחים, בנוסף יש עניין של צניעות, שזה מאפיין מאוד חשוב ומרכזי ביהדות ולכן מקפידים עליו מאוד.
בעניין כיסוי הראש לאחר החופה, הדעות חלוקות, יש הסוברים שאין במעשה החופה שום קידושין ןלכן החתן והכלה לא נשואים ולכן אין צורך לכסות את הראש, אך לשיטה זאת נראה בעצם כי החתן והכלה עדיין לא נשואים ולכן גם אסורים בנגיעה. יש דעות שאומרות שכן היו כאן קידושין ולכן צריך לכסות הראש, אך נראה לי שהכי טוב הוא מעין פשרה, וזו היא גם הדעה הרווחת, יש להכין הינומה עם כמות לא מועטה של בד, לפחות שתי שכבות, לשים את הסיכה של ההינומה באופן כזה שכאשר מפשילים את ההינומה לאחור היא מכסה ממש כמעט את כל הראש ואז מה שעושים, לאחר החופה לא מורידים את ההינומה, אלא מפשילים אותה לאחור, כאמור, ואז היא משמשת לכיסוי הראש, כך הכלה יכולה להרגיש בנוח, וגם לא לפגוע בהלכה.
בנוגע לנגיעה, שוב, יש פה את עניין הקידושין ואת עניין הצניעות, אסור להראות חיבה ברבים. יש דעות שאומרות שידוע לכל שהכלה "תפוסה" ולכן הם לא חוששים לעניין הצניעות, אך לפי ראות עיני איסור החיבה ברבים בין בני זוג, הוא לא רק משום צניעות, ולכן לפי דעתי יש ללכת לפי הדעה היותר בטוחה והיא "לשמור מרחק" ליד אנשים, ה גם שיש בדבר זה, עוד יצירת געגוע חזק, בלילה כה נפלא ומרומם, כך ששווה לחכות עוד קצת וליצור עוד געגוע גדול שיש לו הרבה מאוד ערך. (ספר איש ואשה עמ' 267)

בברכה רבה ובהצלחה בהמשך הדרך, חזקי ואמצי.
עומר.