הבחירה חופשית

חדשות כיפה הרב יהושע ויצמן 04/12/01 14:54 יט בכסלו התשסב

שאלה

לכבוד הרב יש לי כמה שאלות לשאול בקשר לבחירה החופשית.

אנו מאמינים שיש השגחה פרטית לכל אדם בעולם ולכל דבר שקורה הוא מה' הוא זה שקובע הכל, ושמזונות של האדם קצובים לו מר"ה אז איפה הבחירה החופשית של האדם לעשות מה שרוצה? אם ה' מחליט הכל, למשל, שאדם ימות אז מי שהורג אותו הוא שליח של ה'בעצם ואין לו בחירה חופשית שלו.

ואם לא אנחנו אחראים על הכשלונות והצלחות שלנו,

ואם הכל נקבע מראש, למה אנחנו צריכים להתפלל על דברים שקורים?

בעצם מה שאני לא מבינה זה מה שאנחנו משפיעים על דברים שיקרו לעומת דברים שה' מחליט שהדברים יתגלגלו בצורה כזאת.

תודה.

תשובה

את עקרון הבחירה החופשית אנו למדים מן התורה ומדברי חז"ל, ואנו חשים אותו בעצמנו, בעת שאנו מתלבטים כיצד לפעול ומה לעשות.
המחשבה של הקב"ה - מה הוא מחליט ומה הוא משאיר לנו - לא צריכה להטריד אותנו.
אנו יודעים ומרגישים שבעולם הזה ישנה בחירה, וההחלטה האם להיות טוב או רע נתונה בידיו של האדם, ומה שקורה מעבר לעולם הזה אינו בשליטתנו ואין צורך לעסוק בו.
עלינו להתמקד בתפקידנו - לעבוד על עצמנו להיות טובים יותר, ובכך לעסוק ועל כך לחשוב.
אף התפילה היא חסד הקב"ה עלינו ומצוה מן התורה ועל כן עלינו להתפלל ולקוות שתפילותינו יתקבלו לרצון ולטובה.