האדם

חדשות כיפה הרב חגי לונדין 02/04/13 16:32 כב בניסן התשעג

שאלה

שלום וברכה,

אשמח אם תענה לי על השאלות בצורה מדוייקת ורחבה.

א - איך זה שלפעמים האדם יודע מה הוא צריך לעשות,הוא יודע איך לעשות והכל זאת לא עושה?מה גורם לו לא לעשות?ואיך אפשר לשפר?

ב - האדם קשה לו להיות מי שהוא באמת(לחיות את מגמתו האמיתית והעמוקה)הוא עצמו,צלם האלוקים שבו.למה כך?איך זה שקשה לבני אדם להיות עצמם?יש הרבה בני אדם שמנסים להיות עצמם,ערכיים ומוסרים,ובכל זאת נופלים אחר זמן מסוים?למה זאת?ואיך אפשר לשפר?

ג - שאדם יודע מה הוא עושה הוא מתחיל לעשות זאת ובדרך נופל כגון:בן אדם אומר לעצמו ריצה זה טוב,זה בריא וכו' והוא מתמלא מוטיבציה ושהוא מתחיל את הריצה המוטיבציה נעלמת והוא מתחיל להגיד שריצה זה לא כל כך חשוב והוא מותר.מה בעצם קורה פה?ואיך אפשר להחזיר את המוטיבציה חזרה כדי להמשיך?ואיך בעצם אפשר לשפר?

תודה רבה!

תשובה

שלום וברכה

אלה הן שאלות פילוסופיות כבדות משקל וקשה לענות עליהן בקצרה באינטנרנט, אבל אנסה בראשי פרקים:

א)כיום הדרך שלנו לדעת מה המעשה שעלינו לעשות הוא על ידי 2 כלים: שכל ותורה. בעבר הייתה גם נבואה (ובעז"ה גם תהיה בעתיד). כיום אדם מנסה להבין מה תפקידו בעולמו על ידי לימוד תורה במשמעות הרחבה, דבר שכולל גם ניסוי וטעייה כו'

ב) האדם מצוי במאבק מתמיד בין הצד החומרני שבו (שמבחינה כרונולוגית מופיע בו לפני ההתבגרות הרוחנית ולכן הוא חזק יותר בשלב ראשון) לבין הצד הערכי-רוחני. לעיתים, למרות החלטה שכלית, הרצון איננו מספיק חזק מול הפתוי קצר-הטווח והדרך לשפר זאת הוא כדלהלן תשובה ג

ג) 2 דרכים מרכזיות לשיפור: 1) לימוד על חשיבות הדבר אותו אתה רוצה לשפר. ההבנה בונה את הרצון ומתוך כך משפרת את היכולת. זהו שיפור מהפנים אל החוץ 2) אחרי המעשים יימשכו הלבבות. בניית מערכת מעשים חיצוניים בשלב ראשון, שיחד עם רצון עקרוני, גורמים שינוי מהחוץ אל הפנים.

כדאי לעיין בספר 8 פרקים לרמב"ם.

בהצלחה חגי