גיטרה

חדשות כיפה צוות ישיבת ההסדר מעלות 02/12/10 14:00 כה בכסלו התשעא

שאלה

שלום שמעתי שאסור לנגן על גיטרה בשבת מסיבה די שטותית שאולי יקרע מיתר ואז אני יתקן אותה ואז אני יעבור על איסור

קודם כול האם זוהי באמת הסיבה היחידה

ואם כן כמובן שאם יקרע לי מיתר לא אתקן אותו

אפילו החנויות מוזיקה סגורות באזור שלי בשבת

אז יש איזשהי הקלה לנגן?

תשובה

שלום וברכה.

אסרו חכמים לנגן בשבת משום חשש משום 'מתקן כלי', ואף על פי שזהו דבר של מלאכת אומן אסרו שמא יזדמן לו ויתקן. דבר נוסף שיש בכמה כלים של ימינו, הוא האפשרות לכוון את הכלי , כגון למתוח את המיתרים בגיטרה, שבכך מתקן את הכלי ומכשירו לנגינה.

אני מצרף את הדברים הכתובים בקיצור שולחן ערוך "ילקוט יוסף" המובאים בהלכות שמחת תורה וודאי נכונים לשבת., ואף החמירו בשבת לגבי טיפוח וריקוד.

"סימן תרסח,תרסט - סדר תפלות שמחת תורה סעיף ו':

גם בשמחת תורה אסור לקשקש בכוונה בפעמוני הרימונים של ספר התורה. שלא התירו חכמים לכבוד התורה אלא מחיאות כפים וריקוד, שהוא שבות קל, אבל להשמיע כלי שיר, שבנקל יכול לעשות מלאכה, במתיחת המיתרים דהוי מלאכה גמורה, שהוא » מתקן כלי שיר, לא התירו חכמים כלל. [ואף מ''ש התוס' (ביצה ל.) דלדידן שרי, כי דוקא בימיהם שהיו בקיאים לעשות כלי שיר, היה שייך לגזור, אבל לדידן שאין אנו בקיאים לעשות כלי שיר, לא שייך לגזור. ע''כ. הנה לא נתכוונו התוס' להתיר אלא טיפוח וריקוד, אבל לנגן בכלי שיר, מודים לאסור]. לכן יש למחות במי שבא לפרוץ גדר לנגן בכלי שיר ביום שמחת תורה בתואנה שעושה כן לכבוד התורה, והבל יפצה פיהו, כי כבוד התורה בראש ובראשונה הוא לשמור ולעשות ככל אשר יורו רבותינו להלכה ולמעשה. [ילקו''י מועדים עמ' קפח. חזו''ע סוכות עמ' תנח הערה ו]. "

חג אורים שמח
אוריה.