גזל

חדשות כיפה הרב דוד פנדל 21/01/04 10:08 כז בטבת התשסד

שאלה

האם מותר להשתמש בחפץ של חבר בלי רשות? האם יש הבדל בסוג החפץ (ספר קודש/סידור/עט/טוש וכדו') האם יש הבדל בין שימוש חד-פעמי לשימוש קבוע?

תשובה

א. המשתמש בחפץ ללא רשות דינו כגזלן, אף אם רוצה להחזירו בסוף השימוש (שו"ע חו"מ שס"ג סעיף ה').
ב. חפץ שהשימוש בו אינו פוגם אותו, והרגילות אצל כולם שאין מקפידים על כך. מותר להשתמש אף ללא רשות - (שו"ע הרב הלכות שאלה סעיף ה')
ג. אם בעל החפץ היה בוודאי מרשה לו אלא שאינו כאן. ישנה דעה שמקילה (ש"ך בסימן שנח' סקא').
לצורך מצווה מותר להשתמש בחפץ של חברו כאשר אין חשש שיִפָגֵם מהשימוש (אכילה בסוכה של חברו מותר לעומת קריאה בספרי קודש שאסור שמא יקרע) [קצוה"ח סי' רס"ב, סק"א.]

תשובת הרב בראלי-דיין בבית דין צדק שדרות ע"י ישיבת ההסדר