גזל חשמל??

חדשות כיפה הרב דוד פנדל 19/01/04 02:52 כה בטבת התשסד

שאלה

האם מותר לי להטעין במקרה דחק את הטלפון הסלולרי באוניברסיטה?

האם זהו גזל, או שדינו כמחשב אישי וכד', שהאוניברסיטה (בר אילן) מאפשרת לטעון?

תשובה

השאלה תלויה באומדן הדעת האם האוניברסיטה מקפידה על שימוש אישי בחשמל. אין לדמות להתיר במחשב אישי שהוא חלק מכלי הלימוד שהאוניברסיטה מעונינת לאפשר לתלמידים להשתמש ,לפלאפון שאינו צורך לימודי ישנו צד לומר שהאונ' מעונינת לתת שרות לתלמידים מעבר להכרח הלימודי. נראה שזה רק כאשר ההוצאה קטנה והתועלת לתלמיד גדולה. כל זה ספק (ואף שספק גזל מותר מהתורה זה רק להחזיק ממון ולא להוציא מן השני - שו"ע קנט' סעיף א' - כסף קדושים). לכן מומלץ לבקש רשות מהאחראי על אותו חדר. במידה והדבר בלתי אפשרי יש לבדוק האם זהו מנהג שכיח אוני' ואז מסתבר שההנהלה יודעת מכך ואינה מקפידה. (חושן משפט סי' שנט' סעיף א')

תשובת הרב בראלי שליט"א - דיין בבית דין צדק בשדרות ע"י ישיבת ההסדר