גזל ושבת

חדשות כיפה הרב משה ביגל 13/05/10 12:14 כט באייר התשע

שאלה

שלום רב!

1)האם חפץ שנשכח אצלי בבית (לא בכוונה) פשוט נשכח בבית והוא שייך לבן משפחה וסביר להניח ששכח ממנו נחשב גזלה?*חשוב לציין שהוא גר רחוק.

2)האם שימוש בספרי קודש שנמצאים בבית לשימוש הרבים כמו תהילים,ספרי תורה,סידורים ועוד..נחשב כגזל?

3)האם דבר המצוי בבית וידוע לי שהאדם שלו שייך אותו הדבר יסכים לי להשתמש בו מותר לי להשתמש?

וענייני שבת

1)האם מותר לשים סיכות בשבת כדי שהשיער יראה נאה?

2)האם לאישה מותר להדליק נרות שבת כמה דקות אחרי שעבר זמן הדלקת נרות שבת?*בהתחשב שהגבר מקבל את השבת ב"לכה דודי".

3)האם הנחת אוכל יבש כמו:ביצה(קשה),תפו"א,בורקס,קוראסון ועוד..על הפלטה בשבת ישירות כלומר בלי איזה צלחת או משהו מותרת?

4)האם לדבר לשון על גויים מותר או אסור?

תודה רבה וסליחה על ריבוי השאלות.

תשובה

ב"ה
לסיגלית השלום והברכה.
1. מכיוון שהחפץ הגיע לביתך לפני שהבעלים שכחו את החפץ והפקירו אותו , אסור להשתמש בו. בעניין המרחק שהחבר גר אפשר פשוט להתקשר טלפונית, ולקבל אישור שימוש.
2. לא הבנתי מי קבע שהספרים הם לשימוש הרבים. אם זה מה שקבעו הבעלים כמובן שמותר להשתמש. את איסור גזל ואת התרתו קובעים הבעלים.
3. ללא רשות מפורשת אסור להשתמש בחפץ של אדם אחר.
שבת
1. כן.
2. הנשים מקבלות את השבת, לפי המנהג , בזמן הדלקת נרות ואסור לאחר כי אסור לעבור על מנהגים כמו שאסור לעבור על הלכות.
3. הרבה דעות מתירות להניח ישירות על הפלטה מאכל יבש.
4. אסור לדבר לשון הרע על כל אדם אלא אם יש בזה צורך להמיל משהו או את רכושו.

בברכת העם התורה והארץ
משה ביגל
הרב המקומי – מיתר