בס"ד ובהשתדלות

חדשות כיפה הרב דוד הריסון 21/06/04 22:21 ב בתמוז התשסד

שאלה

בס"ד ובהשתדלותנו אור לג' בתמוז

לכבוד הרב השלום והברכה

היה לי ויכוח עם מישהי האם לשים אחרי בס"ד את המילה:"ובהשתדלותנו".

אני אמרתי שצריך מכיוון שלא מספיק את עזרתו יתברך, אלא צריך גם את ההשתדלות שלנו.

היא אמרה שגדולי הדורות לא כתבו ולכן למה שנוסיף עליהם- כי הרי אם הם לא כתבו, סימן שלא צריך לכתוב.

אנא עזור, ואם תצתרך יותר פרטים פנה אליי.

בתודה

הקטן

תשובה

שלום
כמובן שדי לכתוב את המילה בס"ד, ומשמעותה סייעתא דשמיא (סיוע משמים), אין אנו רשאים לנתק בין הדברים, ואדרבא אנו מבקשים תמיד את עזרת ה' במעשינו, דהיינו בהשתדלותנו עצמה.
אמנם ישנה שאלה בסיסית באמונה, שאלה אם הכל נגזר מלמעלה איך יש לנו מקום לבחירה, אך לא כאן המקום להרחיב על כך.
גם בכל תפילותנו בפרט בשמונה עשרה אנו מבקשים את הסיוע של ה' בכל מעשינו, מ"חונן לאדם דעת" דרך התשובה והסליחה.
"והוא ישלח במעשה ידינו ברכה והצלחה"
בברכה