שאלה
זו לא ממש שאלה זו יותר בקשה אני מחפשת את המדרש הידוע שמדבר על "בית חרוב החרבת" האם תוכל למצוא את מקורו ולהסביר לי אותו?,תודה!
תשובה
לשואלת שלום רב
במדרש איכה רבה (פרשה א אות מ"א) כתוב שירושלים אומרת לבבל ששמחה ומתגאה בנצחונה (בתרגום לעברית): "אילו ממרום לא עשו בי מלחמה, את היית יכולה להלחם בי? אילו ממרום לא שלחו בי אש, את היית יכולה לי? אלא אריה הרוג הרגת, קמח טחון טחנת, עיר שרופה שרפת". ובילקוט שמעוני הביטוי הוא "היכל שרוף שרפת".
משמעות הדבר היא, שבית המקדש זהו מבנה מאד גדול ומפואר, אך מה שנותן לו את יחודו את קדושתו, את גדולתו, זה התוכן שמוכנס בו. מה שקוראים חז"ל בית מקדש של מעלה. כלומר כל התוכן והקדושה שעם ישראל מכניס בתוך המבנה. וכך מפרשים את הפסוק "ועשו לי מקדש ושכנצי בתוכם" שהשכינה צריכה להיות בתוכנו, בתוך כל אחד ואחד. כאשר עם ישראל חטא עד כדי כך שהנביא ישעיה אומר "המערת פריצים היה הבית הזה אשר נקרא שמי עליו בעיניכם..."כלומר העם הפך במעשיו והתנהגותו את בית המקדש ל"מערת פריצים", ובכך החריב את מהותו ותוכנו של בית המקדש. זה מכונה בפי המדרש בית חרוב או שרוף או אריה הרוג. כאשר נשאר בית בלי תוכן הריהו כבר נחשב שרוף. כעת כשבאה חרב היא הפילה את האבנים, אבל החורבן המהותי כבר נעשה עוד קודם ע"י החוטאים.
אין זה בא להפחית מרשעותם ואשמתם של הבבלים הרשעים אלא להוריד את גאוותם, שכן בלי חטאי עם ישראל והחלטת הקב"ה להענישם לא היו מצליחים. וכן להסביר לנו את אחריותנו המוסרית. ולמעשה החורבן אינו עונש חיצוני אלא תוצאה ממשית של חטאי העם.
נקוה שנדע לבנות מחדש את בית המקדש של מעלה ואז נזכה גם לבנות את בית מקדש של מטה במהרה בימינו.
בברכה
אפי קיציס
דברי תורה לפרשת השבוע
החלק הכי טוב בשולחן השבת שלכם: רעיונות קצרים, עמוקים ונגישים על פרשת השבוע היישר לתיבת המייל שלכם