אמונה

חדשות כיפה צוות ישיבת ההסדר מעלות 07/12/10 20:34 ל בכסלו התשעא

שאלה

שלום כבוד הרב!

אני לא מצליח להבין למה קורה לי כל הזמן דברים רעים וכבר אני לא כ"כ מצליח להאמין ,אשמח אם תעזור לי להאמין

תשובה

שלום לך!
אני מצטער לשמוע על הקשיים שיש לך, גם הקשיים שבאים אליך מבחוץ וגם הקשיים שיש לך בתוכך.

אנשים רבים ניסו להבין למה יש צרות ורע בעולם. אני רוצה לשתף אותך במה שאני מנסה לחשוב כל פעם שרע לי בחיים.
חז"ל אומרים שאם אדם רואה שייסורים באים עליו- הוא צריך לפשפש במעשיו. זאת אומרת- לבדוק שאין דברים לא טובים שהוא עושה. לפעמים באות עלינו צרות שבעצם אם היינו מתנהגים אחרת הן לא היו מגיעות, לדוגמא: אם יש לי כאב בטן זה לא חייב להיות "אשמת" הקב"ה, אלא יכול להיות שזה בגלל שאני אוכל דברים לא בריאים. עוד דוגמא: אם אני רב עם אבא שלי כל הזמן זה כנראה דבר שאני יכול לשנות אותו אם אחליט לכבד אותו יותר.
אבל מה קורה אם זה באמת לא אשמתי? זה לא דבר שקשור למעשים שלי?
במקרה כזה, אומרים חז"ל: "יתלה בביטול תורה", הכוונה היא (לפי הסברו של הרמב"ן) לא דוקא שאני לא לומד מספיק תורה, אלא שאני לא מקיים את התורה ואת מצוותיה, לפי זה אלוקים רומז לי שאני צריך להתאמץ יותר לעשות מצוות ולהרבות בצדקה ומעשים טובים בעולם (אולי באות אלי צרות כדי להזכיר לי שאני לא בבית מלון ושהעולם לא כאן בשבילי אלא אני כאן בשביל העולם?).
אבל מה קורה אם גם בזה אני בסך הכל בסדר? באופן כללי אני משקיע ומשתדל לעשות דברים טובים בעולם?
במקרה כזה, חז"ל מסבירים, מדובר בייסורים של אהבה.
מה זאת אומרת? אם אלוקים אוהב אותי אז הוא מתעלל בי?! זה לא נשמע הגיוני.
נראה שהכוונה היא שיש צרות שבאות עלינו והם נועדו לטובתנו (למרות שממש רע לנו מהן!). לפעמים כשיש לי צרה אז מתגלים בי כוחות חדשים שלא ידעתי שנמצאים בי. אחרי שהצרה תעבור אני אוכל לראות שבעצם הצרה קידמה אותי בחיים. לדוגמא: בצבא חיילים עוברים אימונים מאוד קשים (לפעמים חיילים בוכים מרוב קושי וכאבים!), כשמתאמנים זה ממש "באסה" ומייאש אבל אחרי כמה חודשים פתאום מגלים שהקשיים גילו בחייל כוחות שהוא לא ידע שיש בו, ועכשיו הוא חייל הרבה יותר טוב. לפעמים הדבר הטוב שאפשר להוציא מהדברים הרעים זה לא כוחות שמתגלים בי, אלא ההתנסות שלי עם הקושי נותנת לי את האפשרות לעזור לאחרים. לדוגמא: אם חליתי במחלה קשה ונרפאתי ממנה, אז אני יכול עכשיו להבין יותר אנשים שסובלים, ואני יכול לעזור להם להתמודד עם הקשיים שלהם.

אז בקיצור שלושה שלבים:
1. לבדוק, אולי זה באשמתי ואני יכול לשנות את זה.
2. אולי הקב"ה רומז לי שאני צריך לשנות גישה- לחשוב יותר על נתינה לעולם, פחות על קבלה ממנו.
3. למצוא מה המשמעות של הסבל שעובר עלי. אולי מגלה לי כוחות שיש בי, אולי הופך אותי ליותר מנוסה, ואולי זה דבר שאני לא מבין כרגע.

והערה קטנה לסיום: "דאגה בלב איש ישיחנה", מומלץ מאוד למצוא מישהו (חבר טוב, מחנך, רב או מישהו אחר שאתה סומך עליו) ולדבר איתו על הקשיים. זה מאוד עוזר.

אני לא יודע מה הדברים הרעים שקורים לך אבל אני מאמין שלכל אדם יש את הכוחות להתמודד עם הצרות שלו בגבורה ובאמונה. התפקיד שלך הוא למצוא אותם. בהצלחה!
רק טוב!
אביתר.