ללא נושא

חדשות כיפה צוות רבני ישיבת ההסדר כרמיאל 20/03/10 20:21 ה בניסן התשע

שאלה

בס"ד

שבוע טוב לכבוד הרב,

שאלה שמטרידה אותי מאוד לקראת ליל הסדר, אני ובעלי חרדים ומקפידים שבעלי ובנינו לא ישמעו קולות שירה של נשים.

תכננו בליל הסדר להיות עם משפחתו של בעלי אולפ מסיבות בריאותיות הם אינם יכולים להיות איתנו.

מאחר שכל הורי הזמינו אותנו לליל הסדר אצלם, שאליו הזמינו עוד קודם את כל המשפחה המורחבת.

הורי שהם בעלי תשובה, ב"ה מקפידים מאוד בכשרויות ובמצוות הפסח,

אולם בליל הסדר הם שרים את שירי ההגדה, יחד נשים וגברים.

אני מאוד רוצה להיות עם משפחתי ולחגוג את ליל הסדר כשכל המשפחה ילדים ונכדים מסובין יחד, ולהינות מחג שמח ומהודר. בעלי חושש ומתלבט מה לעשות,משום "קול באישה ערווה". מצב זה מסב לנו ולילדנו צער רב.

ניסתי לשוחח עם הורי ולאחר שהתייעצו עם רבם החליטו שהיות שזה מנהג ביתם והיות שיש בני משפחה נוספים, הם לא יכולים להבטיח שלא תשמע שירה משותפת של שירי ההגדה של גברים ונשים יחד.

יוצא שאנו נשאר לבד, ללא שאר המשפחה בליל הסדר.

האם יש אפשרות שנהיה בליל הסדר יחד עם כל המשפחה?

תשובה

בס"ד

שלום לך

השאלה ששאלת מורכבת, ואני מניח שקשה לכם מאד, מצד אחד הרצון להיות עם המשפחה ומצד שני להיות נאמנים לעצמכם ולרוח התורה שבחרתם בה.

אם המשפחה היא גדולה ויש בה גברים רבים ונשים רבות וכולם שרים יחד, הרי שעומד לנו הכלל שחכמים אמרו: "תרי קלי לא משתמעי" - כלומר שני קולות כשנשמעים יחד ואין קול אישה בולט יותר, ניתן להקל.

אם במשפחתכם נהוג שכולם יחד קוראים בהגדה, ושרים יחדיו, ואין קטע בו אישה שרה לבד, ניתן להיות בסדר המשפחתי, בלא שתעברו על הלכות צניעות.

יש מעלה להיות המשפחה יחדיו בליל הסדר, ואם אכן ניתן להיות יחד ולשמור על צניעותכם, הדבר אכן מועדף.

ברצוני להפנות אתכם לספרו של הרב משה הררי "מקראי
קודש" הלכות ליל הסדר, פרק ו' אות ט"ו העוסק בהרחבה בעניין זה. ומביא שם פוסקים שונים בעניין.

חג כשר ושמח