תשעה באב מה כדאי לאכול לפני הצום?

חוששים איך תעברו את הצום בשלום? מה כדאי לאכול בסעודה מפסקת ומה שותים ישר בסיום הצום? ערכנו עבורכם את המדריך המלא כיצד להתכונן לתשעה באב, כאשר השנה נדחה למוצאי שבת

חדשות כיפה חדשות כיפה 05/08/22 11:18 ח באב התשפב

מה כדאי לאכול לפני הצום?
צילום: Yaakov Lederman/Flash90

צום תשעה באב נועד לזכור ולכאוב את חורבן המקדש, לעורר אותנו לעניין חשיבות בניין הארץ והעם בימינו, ולעוררנו בתשובה. מדי שנה, לפני תשעה באב, רבים חווים את אותן המחשבות של איך כדאי להתכונן לצום, מה לאכול ולעשות כדי לא להרגיש רעבים. השנה, הצום נדחה משבת והוא יחול בי' באב, 07.08. סעודה שלישית היא למעשה סעודה מפסקת. חשוב להיערך לקראת הצום מראש. 

הכנות לפני כניסת הצום:

סעודה שלישית. אוכלים כרגיל (כולל בשר ויין אם רוצים). התענית מתחילה בשקיעה. כחצי שעה לאחר השקיעה, אומרים 'ברוך המבדיל בין קודש לחול', חולצים נעלי עור ומחליפים את בגדי השבת המהודרים לבגדי חול.  

שתייה - הקושי המרכזי בצום הוא הצמא שגורם לעיתים לכאבי ראש ולתסמינים נוספים של התייבשות קלה. מומלץ כמובן להרבות בשתייה בשבוע שלפני הצום, אבל ההכנה הקריטית מתבצעת יום לפני, כי צריך להכין את הגוף שהולך לאבד נוזלים. הכמות היא לפחות ליטר וחצי מים ליום, בנוסף לתוספת שתייה במידה ועובדים ו/או נמצאים בחוץ ובתנועה. כמו כן, מומלץ להפחית בהדרגה את צריכת הקפאין בכדי להתחיל תהליך הדרגתי של גמילה מקפאין ובכך להימנע מכאבי ראש ועצבנות במהלך הצום.

תזונה - מומלץ לאכול ארוחות קטנות המכילות פחמימות (לחם, אורז, תפו"א, שיבולת שועל וכדומה) ומפוזרות לאורך היום. ​המטרה היא למלא מאגרי פחמימות כמה שניתן במהלך כל היום, לא רק בארוחה המפסקת​. ​ניתן להשתמש גם בשייקים עם פירות ושיבולת שועל.

מה לאכול או לא לאכול בסעודה מפסקת?

מומלץ לשלב פחמימות מורכבות, בעלות אינדקס גליקמי נמוך, אשר פירוקם איטי ואינן מעלות את רמות הסוכר. למשל - אורז מלא, קינואה, פסטה מחיטה מלאה וקטניות כמו גרגרי חומוס, עדשים, שעועית וכדומה. רצוי לשלב חלבונים התורמים לתחושת השובע לאורך זמן כמו: בשר, עוף, דג, סויה קטניות לצמחונים וכדומה. לשלב סיבים תזונתיים המעכבים ריקון קיבה ותורמים לשובע לאורך זמן, אלו נמצאים בעיקר בירקות, בדגנים מלאים וקטניות.

רצוי להימנע מאוכל מתובל מאוד, חריף או מלוח כיוון שאלו מגבירים את הצורך לשתות. מומלץ להימנע משתייה מתוקה כיוון שמעלה את רמות הסוכר במהירות וגורמת כתגובה לעלייה באינסולין ולרעב.

הידיעה שאחרי הביס האחרון כבר לא נוכל לאכול יותר 25 שעות היא מחשבה מחבלת, שגורמת לפחד ולהגזים באכילה. לארוחה המפסקת אין השפעות ארוכות טווח על תחושת השובע. להיפך, לסיים ארוחה בתחושת כבדות מקשה על המשך הצום ומגביר לרוב את הצורך בנוזלים. חשוב לאכול עד שובע נעים ולא ל"התפוצץ".

צאת הצום:

​ראשית, חשוב לדאוג למאזן הנוזלים ולהתחיל בשתייה, דווקא עכשיו זה בדיוק הזמן לסוכר. מומלץ לשלב שתייה ופחמימה פשוטה המתפרקת מהר ומעלה את רמות הסוכר לדוגמא: פרי, פירות יבשים, עוגייה וכדומה. כמו כן, מומלץ לאחר מכן להתחיל לאכול בהדרגה על מנת לא להעמיס על הקיבה. בכל מקרה הארוחה לאחר הצום צריכה להיות קלה לדוגמא, מרק ירקות עשיר עם עוף עם אטריות, או סלט ביצה גבינה ולחם.

צום קל ומועיל!