שמן זית וויטמינים

חדשות כיפה מכון שלזינגר 03/01/05 13:39 כב בטבת התשסה

שאלה

בע"ה

לכ' הרב שלום!

1. האם שתיית שמן זית מזיקה, אם לא מדוע לא מברכים על שמן זית?

2. האם יתר-ויטמנים בגוף זה מצב מסוכן?

תשובה

שלום רב!
שאלתך התקבלה במכון שלזינגר.

להלן תשובתו של הרב ד"ר מרדכי הלפרין:

לשאלה הראשונה:
יש שני סוגים של בעיות בשתית שמן זית.
1. שתיית שמן זית בכמות ממשית על קיבה ריקה יכולה לגרום להפרעה (זמנית) בפעילות מערכת העיכול.
[להערכתי נימוק זה איננו קיים בשתיית כמות קטנה (נניח כף או כפית ליום)]
2. בשתיית שמן זית טהור חסר חלק חשוב מאלמנט ההנאה הקיימת בשתית משקאות מקובלים.
לכן בגלל הטעם הראשון נקבע בתלמוד (ברכות לה,ב ע"פ פירוש רש"י ופסקי הרי"ף) שאין מברכים על שתיית שמן זית טהור.
בגלל הטעם השני קבל הרמב"ם בהלכות ברכות פרק ח' הלכה ב' שאין מברכים על שתית שמן זית טהור את ברכת "בורא פרי העץ" אלא את ברכת "שהכל".
כדאי לדעת שבתלמוד הוריות יג,ב, מבואר ששמן זית הוא מהדברים שהתמדה יום יומית בצריכתם מועילה לבריאות ומונעת פגיעה בזכרון. כיום ידוע כבר המנגנון של הגנה זו, והיא המניעה של טרשת עורקים במוח, עקב השיפור ביחס בין ה-HDL ("הכולסטרול הטוב") ל-LDL ("הכולסטרול הרע").
ויתכן שהסוגיא במסכת הוריות היא זו שהביאה את הרמב"ם לחרוג מפסק הרי"ף במסכת ברכות.

לשאלה השניה:
ישנם ויטמינים שונים.
ההבדל החשוב הנוגע לשאלתך הוא מסיסותם בשומן ודרכי הפרשתם מהגוף.
לכן ויטמינים המסיסים במים והמתפנים דרך הכליות כדוגמאת ויטמין C, אינם נחשבים כמסוכנים בעודף, מאחר והעודף מופרש תוך זמן קצר יחסית דרך הכליות. לעומת זאת, ויטמינים המסיסים בשומן כמו ויטמין A, E ואחרים, יכולים להצטבר ברקמות הגוף ולהגיע לריכוז מסוכן ורעיל.
לכן ככלל אין להפריז בנטילת ויטמין ללא יעוץ רפואי עקב הסכנה היכולה להיות כרוכה בכך.

מידע רפואי הלכתי ומאמרים בנושא רפואה והלכה ניתן למצוא באתר האינטרנט של מכון שלזינגר: www.medethics.org.il