עמלק והגרמנים

חדשות כיפה הרב ישראל סמט 24/05/02 06:00 יג בסיון התשסב

שאלה

כשאנחנו שומעים על עם אחר שהשמיד את העם שלנו-אנחנו מזדעזעים ואומרים שזאת גזענות,ברבריות ושהם חיות-אדם.

בעוד לנו יש מצווה מפורשת להרוג כל צאצא של עמלק ואנחנו לא חושבים שאנחנו גזעניים ושראויים לשמות-גנאי...

איך אנחנו יכולים להיות כל-כך צבועים?!

תשובה

בת-אל שלום.

נדמה לי שהיום קל יותר לענות על שאלתך.
כשיש עם שמאיים על שלום האנושות, לעתים אין ברירה.
יהודי אירופה לא הרגו אף אדם ולא הרעו לאיש. מי שאיים על שלום האנושות היה הנאצים.

לפעמים יש מצב קיצוני, שדורש מעשה שנראה לא קל מבחינה מוסרית. על מצב כזה הצביעה התורה ביחס לעמלק.

היום איננו יודעים בדיוק מה עשו עמלק, ולכן אנו מתקשים להבין את דין התורה. אך נאמנים עלינו דברי התורה: ישנם מצבי אין ברירה.

במצב כזה, מי שאינו הורג את העמלקים, הרי הוא חוטא ופושע ומתנהג בצורה לא מוסרית.

אמנם למעשה בא סנחריב ובלבל את האומות, כך שיתכן שבימינו מצות מחיית עמלק אינה מעשית.
יתכן שזו דרך בה ההשגחה האלוקית אומרת לנו שהמציאות השתנתה, ואין עוד עמלקים הראויים שנקיים בהם בפועל מצות מחיית עמלק.

ישראל סמט.